3 min.
image_pdfimage_print

Ja ha tingut lloc, va ser ahir dia 27, la Primera Jornada Territori Arxiu, un projecte ideat per l’Arxiu del Port de Tarragona i l’entitat Arqueologia del Punt de Vista, en dos escenaris del Moll de Costa: l’Arxiu del Port i el Teatret del Serrallo.

Moment de la presentació.

La nombrosa assistència, gairebé mig centenar de persones, va poder participar en un projecte engrescador i agosarat: la imbricació del territori i els arxius, en un entorn en constant metamorfosi.

En aquesta primera jornada es plantejarà quin és el territori arxiu aplegant ponències i experiències, noves visions per mostrar la diversitat natural i sorprenent dels arxius que serven i custodien. Amb la voluntat de repetir l’experiència cada dos anys, la Primera Jornada Territori Arxiu neix amb l’objectiu d’esdevenir un referent en el territori, i també en els arxius, com un lloc i un moment on debatre i presentar les noves formes de veure els arxius.

La Jornada s’ha programat en el Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual, el 27 d’octubre, perquè vol esdevenir, amb periodicitat biennal, un referent de la manera de percebre el món canviant i veure què passa en els arxius. La cita va mostrar com es mouen els límits en els arxius, com canvia tot al nostre voltant, les inquietuds i les mirades; res és etern ni per sempre, de vegades és efímer, d’altres canviant, per això cal adaptar-se al canvi, amb noves propostes.

La ponència inaugural, a l’Arxiu del Port de Tarragona, va anar a càrrec Joan Boadas Raset, arxiver municipal de Girona i recentment guardonat amb el Fellow off the International Council on Archives (CIA/ICA) i l’Emmett Leahy Award, conegut com el «Nobel de l’arxivística», amb “La necessitat del passat: fotografia i futur”, on va mostrar el seu mestratge en aquesta innovadora experiència amb una aportació reeixida sobre la petjada gràfica en l’arxivística.

Va seguir la intervenció de Susanna Muriel Ortiz, arxivera especialista en patrimoni fotogràfic i membre d’Arqueologia del Punt de Vista, amb la ponència “Les espores de l’arxiu. Activitats als llindars de l’Arxivística’, on va descobrir les noves pràctiques relaciones amb la documentació arxivística i com la seva transmissió pot estendre el límits del Territori Arxiu. Va fer palès la seva àmplia experiència tant en arxius públics com en institucions privades com a professional autònoma compartint

A la tarda, en un escenari que permetia mitjans audiovisuals i artístics, el Teatret del Serrallo va acollir la presentació d’experiències amb el fotògraf i fundador d’Arqueologia del Punt de Vista, Ricard Martínez Teruel, expert en posar en valor el patrimoni gràfic i memorialista. La primera experiència versà sobre el projecte de divulgació del patrimoni en perill amb ‘Fotografiant els espais abandonats’, amb Jaume Cardona Casavona, fotògraf de Vila-seca i creador del bloc Makineta del Temps.

I seguidament va intervenir Mario Pons Múria, guionista, director i productor audiovisual, amb ‘L’espill de la memòria. Documentals amb material d’arxiu’ va reflexionar sobre el que ens fa callar i va explicar la gestació de les seves produccions documentals com “Aigua, la font de la vida”, “Contracorrent” i “La batalla de la memòria”.

La tercera experiència fou la de Miquel Atienza Alarcón i Jerónimo Rodríguez de Andrés, documentalista i director del programa Cachitos de Hierro y Cromo de TVE respectivament que van explicar el projecte de digitalització dels fons de RTVE que ha permès la realització de programes com el de Cachitos amb la seva intervenció ‘Cachitos de Hierro y Cromo. Televisió amb material d’arxiu’.

I la darrera intervenció va ser de Shaday Larios Ruiz, objectòloga, doctora en Arts Escèniques i forma part d’Oligor y Microscopía, companyia teatral on es creuen la mirada plàstica amb la enginyeria poètica en la recerca de la memòria dels objectes documentals, amb el seus projectes en l’experiència ‘El teatro de objetos documentales’.

El debat posterior va suscitar força intervencions dels assistents i la jornada es va cloure amb un espectacle d’improvisació a càrrec de la companyia Impro Acatomba Show. Una jornada reeixida i que els impulsors anuncien que es continuarà organitzant.