2 min.
image_pdfimage_print

Les esperades instal·lacions del Centre Tecnològic del Vi (VITEC) troben un nou enclavament a l’antiga fàbrica tèxtil Falbar, consolidant Falset com a referent del sector vitivinícola. Aquest trasllat, impulsat pel consistori falsetà amb el recolzament unànime de diverses institucions, marca un abans i un després en el paisatge enològic del Priorat i, en gran mesura, de tot Catalunya.

Amb una inversió total de 377.520 euros, dels quals 150.000 han estat sufragats per la Diputació de Tarragona, l’antiga fàbrica, en desús des del 2011, emergeix com un pol d’innovació i investigació al servei del vi.

La nova seu de VITEC no només resol el problema d’espai que limitava el seu creixement, sinó que amplia el seu catàleg de serveis, consolidant-la com un referent al sud d’Europa. Aquest canvi representa una expansió en tots els àmbits: des de l’augment de les instal·lacions fins a l’increment del personal i l’equipament tècnic.

El nou centre tecnològic no tan sols serà un espai d’investigació, sinó que esdevindrà un motor de noves tecnologies aplicades al vi. Entre les seves instal·lacions, destaca una planta pilot de noves tecnologies, un laboratori de neurociència aplicada a les preferències del consumidor i un altre de garantia d’autenticitat dels vins per evitar frau.

A més, es preveu la creació d’un celler experimental amb sala de criança, que servirà com a viver per a nous cellers a la comarca, incentivant l’emprenedoria local. Així mateix, es posaran a disposició de les empreses i els particulars sales de reunions, aules de formació, una sala d’actes i una sala de tast de gran format, així com una cuina per a esdeveniments gastronòmics.

El principal objectiu d’aquest hub tecnològic és consolidar Falset com a capital del vi i com a portal cap a l’enoturisme i la descoberta dels productes de la terra, enriquint alhora el patrimoni cultural de la regió. Amb un inici previst de les obres turístiques enguany, s’estima que el nou equipament estarà plenament operatiu el 2025, obrint les portes a una nova era de descoberta enològica a la regió.