2 min.
image_pdfimage_print

Article d’opinió d’Òscar Ramírez Dolcet

Sempre he pensat que els homenatges, a aquelles persones que se’ls mereixen perquè han fet mèrits, s’han de donar quan aquestes encara són vives. Una celebració post-mortem quan has tingut l’ocasió de fer-la abans, és un fracàs absolut del pensament global i l’acció individual dels qui poden fer possible aquests tipus de celebracions.

L’enquesta iniciada per l’ajuntament d’Altafulla per decidir popularment quines quatre dones tindran en breu un carrer al seu nom, m’ha fet pensar en aquest fet que, per altra banda, he verbalitzat públicament en tantes altres ocasions.

Consti que les deu dones proposades pel consistori tenen motius de sobres per tenir un carrer, un carreró, una plaça, un parc, una placa o una escultura que recordi que han deixat petjada fent la seva aportació a la societat.

Però, dit això, em pregunto si no seria més fàcil premiar a les cinc que encara queden vives en aquesta relació que es vota. La Bibliotecària d’Altafulla, Pepita Farreras; la fundadora de l’Escola Municipal de Música, Antonia Coscojuela; l’Amparo Araque, primera dona regidora altafullenca; la Maria Porter, bibliògrafa i llibretera a més des ser filla adoptiva d’Altafulla; o la botiguera Paquita Sendra, a qui vàrem entrevistar fa ben poc, segur que se sentirien felices de rebre aquest reconeixement ara que encara el poden gaudir.

Per altra part, a més, podria semblar una pèl discriminatori que a aquestes edats es destaqui més el paper fet per una o altra d’aquestes dones que ho van donar tot per Altafulla o encara ho fan en alguns casos. Si el problema és que són cinc les dones de les que parlo i que només hi ha quatre vials per batejar -dos carrers i dos passatges- que es rebategi un carrer dels ja existents, d’aquells que tenen noms absurds o de poca utilitat, i es faci un gran acte popular amb la descoberta de les cinc plaques dels cinc carrers.

Estic convençut que els altafullencs i altafullenques estarien contents amb la proposta i elles, les cinc protagonistes, rebrien un merescut homenatge del seu municipi. A les qui ho han donat tot, donem-los-hi ara la visibilitat que es mereixen per la feina feta.

I si apostem per les dones vives?