2 min.
image_pdfimage_print

Els propietaris d’habitatges i les comunitats de veïns són els principals beneficiats dels fons Next Generation que arriben procedents de la Unió Europea amb l’objectiu de reduir la despesa energètica i millorar les condicions de l’actual parc immobiliari.

A partir d’ara i segons informa el Col·legi d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d’Edificació de Tarragona (COAATT), els beneficiats ja poden accedir-hi preparant tota la documentació necessària, sempre tenint en compte que la utilització d’aquestes ajudes europees, que tenen una dotació de 750.000 milions d’euros i suposen la major inversió de la història de la Comunitat Europea, està condicionada a factors com la digitalització, la reducció de les emissions contaminants, i el desenvolupament de les tecnologies netes. Tot això, per complir amb l’anomenat “European Green Deal” o “Pacte Verd Europeu”, un pla per lluitar contra el canvi climàtic i que té per objectiu que Europa sigui, al 2050, el primer continent climàticament neutre.

Dit d’una altra manera, les ajudes que es poden atorgar són aquelles que el propietari de l’habitatge o la comunitat de propietaris demani per a obres que ajudin a reduir el consum energètic. Com més gran sigui l’estalvi de consum que s’aconsegueixi amb les reformes, més grans seran els ajuts. Així de clar.

Com tramitar aquestes ajudes, o entendre a fons els requisits que es demanen, és una feina complicada, els arquitectes tècnics, com a especialistes en rehabilitació i perquè són els tècnics de capçalera dels nostres edificis, assessoraran de la gestió de la subvenció i dels procés de rehabilitació que és objecte d’aquestes ajudes Next Generation. A les nostres comarques ho faran a través del portal www.obresambgarantia.com creat el 2015 i que permet fer tot tipus de tràmits vinculats amb l’habitatge i la construcció o realitzar obres als habitatges per part de particulars i empreses. També es posa a l’abast de la ciutadania la oficina tècnica de rehabilitació www.otr.cat del Consell Català de l’Arquitectura Tècnica. En aquest cas, el COAATT passa a ser la Oficina Tècnica de Rehabilitació a Tarragona per atendre consultes i ajudar en tot el necessari per a que tant tècnics especialistes com a ciutadans disposin de totes les eines i suport per aprofitar al màxim aquestes ajudes que milloraran de forma notable les nostres edificacions.

Cal recordar que els edificis (habitatges, oficines, escoles, hospitals,..) són els majors consumidors d’energia de la UE, amb el 40% del consum energètic de la zona Euro, i estan entre els principals emissors de diòxid de carboni. Per aquest motiu és tan important fer-los més eficients energèticament. I és per això que una bona part dels fons Next Generation estan destinats a la rehabilitació energètica.