2 min.
image_pdfimage_print

Calaix de sastre. © Biblioteca de Catalunya

 

La Biblioteca de Catalunya ha digitalitzat el Calaix de sastre, una col·lecció de seixanta-nou volums manuscrits, obra de Rafel Amat i de Cortada, baró de Maldà. La sèrie principal d’aquesta col·lecció la constitueix el dietari del baró de Maldà, escrit entre 1769 i 1819, que relata en un llenguatge popular i col·loquial el dia a dia de la ciutat de Barcelona, incloses notícies i comentaris sobre el conflicte napoleònic.

El dietari va acompanyat d’un seguit de volums dedicats a la narració dels viatges i excursions que el baró feia a les seves possessions, i d’algunes peces literàries breus i altres textos sobre diversos temes. El Calaix de sastre es considera un dels màxims exponents de la prosa memorialista i autobiogràfica dels segles XVIII i XIX a Catalunya. Una crònica que esdevé una font indiscutible per a la investigació de la Catalunya de l’època, especialment de la ciutat de Barcelona, en molts àmbits, des de la llengua i la literatura, l’art, la geografia, la història, les tradicions, la religió, i la biografia, entre altres temes.

La Biblioteca de Catalunya va adquirir el desembre de 2023 seixanta-un volums de l’obra coneguda com a Calaix de sastre. En aquesta col·lecció s’inclouen també vuit volums de la mateixa sèrie, adquirits amb anterioritat, i que es conservaven en el fons de la Biblioteca.

`Calaix de sastre’, el dietari del baró de Maldà. © Biblioteca de Catalunya

Un cop digitalitzats, els manuscrits ja es poden consultar en obert en línia a la Memòria Digital de Catalunya i també a Transcriu-me!!, des d’on tothom que ho vulgui pot contribuir a fer-ne la transcripció per facilitar que sigui recercable a text complet.

Transcriu-me!! és una iniciativa de col·laboració (crowdsourcing), impulsada per la Biblioteca de Catalunya, amb el suport del Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya (CSUC). S’adreça al personal investigador i a la ciutadania en general, amb l’objectiu de millorar l’accés als continguts digitals que publica la Biblioteca de Catalunya quan es tracta de manuscrits que no es poden transcriure mitjançant procediments automàtics.

Transcriu-me!! és una eina en línia per fer-ne la transcripció. Les transcripcions acabades s’incorporen periòdicament a les digitalitzacions de la Memòria Digital de Catalunya. D’aquesta manera, els documents manuscrits es poden cercar per qualsevol paraula del text, fet que millora els resultats de les cerques al portal, facilita el descobriment dels documents i contribueix a fer conèixer el patrimoni del país.

Text: Departament de Premsa de la Generalitat