2 min.
image_pdfimage_print

L’obra de 166 autors espanyols (escriptors, periodistes, artistes i músics) ha passat aquest any que acabem de començar a ser de domini públic ja que es tracta d’autors morts l’any 1940. Entre ells hi ha l’escriptor i polític Manuel Azaña; el polític Lluís Companys o l’escriptora gallega Maria Vinyals.

La BNE, Biblioteca Nacional de España ha seleccionat una part de les obres d’aquests autors de manera que ja estan disponibles a la Biblioteca Digital Hispànica, i, per tant, es poden editar i reproduir. La llista completa d’autors es pot consultar a l’enllaç que hi ha al final d’aquesta noticia on es pot visualitzar per distribució geogràfica, nom d’autor, per gènere, per província, o per categoria.

DVD 525 (03-11-11). Biblioteca Nacional de España. Sala de lecturas. © Bernardo Pérez

La BNE publica una selecció dels escrits de Manuel Azaña, escriptor i polític, President de Consell de Ministres i de la II República, qui va fundar i va dirigir diverses revistes literàries i polítiques. La Biblioteca Nacional posa a disposició del públic més de 100 dels seus textos, entre els quals hi ha ‘La Corona: drama en tres actos’ (1930), ‘Mi rebelión en Barcelona’ (1935), ‘Al año de guerra’, el discurs que va pronunciar a la Universitat de València el 18 de juliol de 1937 o ‘Valera en Itàlia’ (1929), on barreja amors, política i literatura.

A més, la BNE, ha posat a disposició del públic en format ePub, per a lectura en dispositius electrònics, la transcripció de dues de les seves grans obres: ‘La velada Benicarló’ que resumeix, en forma de diàleg, el pensament polític d’Azaña; i ‘El jardín de los frailes’, novel·la que, segons el comissari de l’exposició ‘Azaña’, Jesús Cañete, la crítica de l’època va arribar a comparar amb el Retrat d’un artista adolescent de Joyce.

De Lluís Companys, advocat, polític, periodista, director de diaris i President de la Generalitat, la BNE ha digitalitzat, entre altres documents, ‘Esquerra Republicana de Catalunya’, discurs pronunciat el dia 27 de desembre de 1936, amb motiu del III aniversari de la mort de Francesc Macià.

Per accedir-hi feu CLIC AQUÍ