3 min.
image_pdfimage_print

Foto: Jacobo Maleriro

 

La nostra dieta és una part fonamental de la nostra identitat cultural i un reflex de les condicions econòmiques d’un país. Un ingredient que ha estat en el centre de moltes taules a nivell mundial és la carn. Així que, on es consumeix més i menys carn al món? Segons les dades de l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura, recopilades pel lloc web Our World in Data, els líders en consum de carn són els Estats Units i Austràlia, amb més de 120 kg per càpita consumits el 2022. Però aquestes xifres varien a tot el món i hi ha diversos factors que influeixen en aquesta diversitat de patrons de consum.

Els països més rics, com els Estats Units i Austràlia, tendeixen a tenir un major consum de carn. Aquesta tendència es deu a l’accessibilitat i als costos d’aquest aliment en les economies més desenvolupades. La disponibilitat de carn a preus raonables fa que sigui una opció accessible per a una major part de la població. Països com Mongòlia, Argentina i Espanya també es troben entre els que superen els 100 kg de carn consumida per persona i any.

Però el consum de carn no només depèn del poder adquisitiu d’un país. Les preferències culinàries i les tradicions locals també juguen un paper important en aquesta qüestió. Algunes cultures tenen una relació més estreta amb la carn a la seva cuina, mentre que altres es centren en altres fonts de proteïnes.

D’altra banda, els països on es consumeix menys carn són àrees d’Àfrica i el sud d’Àsia. Les raons d’aquest baix consum poden ser diverses. En molts casos, la carn és un producte costós i inabastable per a moltes persones en aquestes regions. Això es deu a qüestions econòmiques i de disponibilitat. Tanmateix, factors culturals també hi tenen un paper rellevant. En alguns països, com l’Índia, les preferències alimentàries estan estretament lligades a la religió i les tradicions. L’Índia, sorprenentment, es troba entre els països amb menor consum de carn, només superat per països com Burundi, la República Democràtica del Congo i Bangladesh.

No podem oblidar les regions en conflicte, on les dificultats econòmiques i de subministrament també influeixen en els patrons de consum. Països com Síria, Iraq, Afganistan i Iemen presenten baixos nivells de consum de carn a causa de les condicions adverses que afecten la vida quotidiana de les persones. La inestabilitat política i els conflictes armats tenen un impacte directe en la disponibilitat d’aliments bàsics com la carn.

Un tema que no podem passar per alt és la relació entre el consum de carn i el canvi climàtic. Diversos estudis, com un publicat a la revista Nature, han assenyalat que els països occidentals haurien de reduir el seu consum de carn en un 90% per limitar el canvi climàtic a nivells acceptables. La producció de carn té un impacte significatiu en les emissions de gasos d’efecte hivernacle. Per assegurar que es mantinguin les necessitats nutricionals malgrat aquesta reducció en la producció de carn, s’ha suggerit augmentar el consum de llegums com els fesols i altres fonts de proteïnes vegetals, que tenen un menor impacte ambiental.

La qüestió del consum de carn s’ha convertit en un tema de debat en l’agenda global i és probable que segueixi sent un tema crucial en els pròxims anys a mesura que continuem explorant maneres de protegir el nostre planeta i promoure hàbits alimentaris més sostenibles.