2 min.
image_pdfimage_print

Imatge d’entrada a l’espai de La Fira Centre Comercial que acull l’exposició.

Amb l’objectiu de visibilitzar diferents realitats entorn dels problemes de salut mental, el Centre Comercial La Fira i l’Hospital Universitari Institut Pere Mata, a Reus (Tarragona) inauguren avui una exposició artística realitzada per pacients i artistes locals.

Situada en un espai de 400 m² en la planta carrer, estarà oberta al públic durant els pròxims tres mesos. A més, com a acció simbòlica La Fira comprarà dues obres i les sortejarà entre els seus visitants com a mostra de suport a l’exposició.

L’exhibició, dissenyada pel Centre Comercial i l’Hospital Universitari Institut Pere Mata, és el resultat de l’adhesió a un projecte de nivell autonòmic iniciat per l’entitat Osonament, anomenat “Parelles Artístiques, experiències creatives per la salut mental”, que es realitza des de l’any 2006, (des de 2013 a Reus). El procés d’expansió d’aquest projecte es va originar amb la vinculació de diferents organitzacions i centres especialitzats en salut mental i, avui, compta amb el suport de diferents entitats.

L’exposició està formada per les obres artístiques realitzades en el marc d’aquest projecte. Cada peça ha estat creada per una parella formada per un artista i un pacient. Aquesta mostra vol posar el focus en la lluita contra l’estigma en els trastorns de salut mental amb l’objectiu de donar visibilitat a un projecte d’ampli abast que reivindica l’art com a expressió individual i col·lectiva.

Són moltes les persones que estan visitant la mostra que es pot veure a Reus.

La inauguració

L’exposició s’ha inaugurat  en un acte que ha convocat a més de 40 persones, en el qual han intervingut Patricia Perugini, gerent del Centre Comercial; Francesc X. Arrufat, director Gerent de l’Hospital Universitari Institut Pere Mata; i Anna Bové Sabater, Psicòloga del Servei de Rehabilitació Comunitària de Tarragona. A més, l’esdeveniment ha comptat amb la presència del regidor de cultura, Daniel Recasens.

En paraules de Patricia Perugini, “en La Fira Centre Comercial hem posat la mirada en tot allò que ens envolta. Tenim la ferma convicció que el nostre context dibuixa els territoris que volem defensar, l’orgull de pertànyer a aquesta ciutat, el posar a les persones en el centre de la nostra activitat, i convertir cada visita en una experiència.”

Anna Bové ha explicat la importància de l’exposició no sols per a visibilitzar el treball que es realitza en les diferents teràpies, sinó com a “eina terapèutica que permet al pacient veure que és capaç de crear bellesa malgrat estar travessant un moment d’ofuscació”. Per part seva, Francesc X. Arrufat, gerent de l’Hospital Universitari Institut Pere Mata ha recalcat la importància de “l’exercici i el treball que hi ha darrere, així com en les diferents realitats que aquesta exposició reflexa.”