2 min.
image_pdfimage_print

Coincidint amb la Festa Major en honor a la Santa Creu, el poble de Salomó enceta la temporada 2021 del tradicional Ball del Sant Crist aquest diumenge 2 de maig a les 12 del migdia. Una campanya que, per la pandèmia, torna a ser especial. I és que el context sanitari actual ha portat a l’entitat a programar per enguany una funció en lloc de les quatre que es feien fins ara. Una representació que, per complir amb les pautes del Procicat, sortirà de l’església per situar-se a peu mateix de carrer, al camp de futbol, on fins a tres escenaris i altres espais acolliran una posada en escena diferent de l’habitual i adaptada a la COVID-19.

Representació del Ball abans de la pandèmia.

L’espectacle d’arrels medievals, que pertany al gènere dels balls parlats de tanta tradició al Camp de Tarragona i al Penedès, combina teatre, dansa, llum i efectes especials i està declarat Element Festiu Patrimonial d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya. Després d’un any de parèntesi sobre l’escenari i apostar per la virtualitat, aquest cop les expectatives del públic són molt altes. I ho demostra el fet que s’han exhaurit totes les entrades que hi havia disponibles per presenciar el Ball. Per garantir la seguretat de tothom al recinte que s’ha habilitat, l’organització ha tancat un total de 250 reserves.

Els assajos de la nova posada en escena van començar a principi de mes, i aquesta setmana la direcció de l’espectacle ha ultimat alguns detalls sobre el mateix escenari. Segons Raimon Casals, Mestre del Ball, “aquesta vegada s’incorporen nous elements escenogràfics que marquen una diferència amb l’estructura del Ball tal com s’ha concebut les últimes dècades”. Així, explica Casals, “els veïns del poble que ho fan possible mantenen l’essència de la tradició i la reforcen com a identitat”.

Per la seva banda, l’alcalde de Salomó, Antoni Virgili, assegura que “sempre és necessari invertir temps i esforços en el replantejament d’alguns quadres i moments de la posada en escena amb la finalitat de millorar l’obra, dotar-la de dinamisme i atraure l’atenció de l’espectador”. I per fer-ho possible enguany assegura que “l’esforç de tothom és majúscul”. Virgili afegeix que “el Ball del Sant Crist demostra que hem de continuar mantenint l’essència del que som i tot allò que hem viscut”, i que “s’ha de ser capaç de saber què significa tota la història per poder-la transmetre d’una generació a una altra”.