2 min.
image_pdfimage_print

Imatge d’Aleix Ávarez al seu taller de Reus. Foto: Diari de Tarragona.

 

La Generalitat de Catalunya,  a través del Consorci de Comerç, Artesania i Moda (CCAM) del Departament d’Empresa i Treball, ha reconegut amb el Premi Prestigia 2023 l’Ajuntament de Montblanc, per la seva trajectòria de 20 anys en la promoció i difusió de la ceràmica artística, a través del festival internacional Terrània, que ha esdevingut un referent al país. Així mateix, ha concedit el Premi Restaura al mestre artesà Aleix Alvarez Vall del Taller Avall, situat a Reus, per la seva tasca de conservació i restauració del patrimoni de la cultura popular del país, especialment pel que fa a la imatgeria festiva i religiosa.

Amb aquests guardons es vol reconèixer la vàlua i rellevància que té l’artesania dins la societat catalana i, alhora, contribuir a donar-li la màxima projecció mitjançant el reconeixement de la feina del sector. El lliurament es farà el dilluns 19 de febrer a les 17.00 hores, al Palau de la Generalitat.

Premi Prestigia: Ajuntament de Montblanc, per la seva trajectòria de 20 anys en la promoció i difusió de la ceràmica artística, mitjançant Terrània, Festival Internacional de Ceràmica de Montblanc, que ha esdevingut un referent al país. Terrània va néixer el 2003 i fruït del treball conjunt entre els ceramistes de la Conca de Barberà i el consistori de Montblanc, l’esdeveniment s’ha consolidat a nivell internacional. El nivell tècnic dels ceramistes participants, la qualitat de les exposicions, la varietat de les demostracions i dels tallers i la innovació en les activitats paral·leles, han fet que Terrània hagi esdevingut un referent a Catalunya i arreu.

Premi Restaura: Aleix Alvarez Vall del Taller Avall, per la seva tasca de conservació i restauració del patrimoni de la cultura popular del país, especialment pel que fa a la imatgeria festiva i religiosa, donant a conèixer aquesta professió i contribuint a la preservació i restauració de les figures. El Taller Avall situat a Reus, és pioner a nivell nacional en implementar la restauració professional titulada per preservar el patrimoni etnològic.

Pel que fa als altres premiats i premiades en aquesta edició, també s’ha reconegut amb el Premi Nacional d’Artesania 2023 la tasca de formació, recerca i innovació en la fabricació de paper artesà, i la trajectòria al capdavant del Museu Molí Paperer de Capellades de la mestra artesana paperera Victòria Rabal Merola. Així mateix, s’ha concedit el Premi al Talent Jove a la dissenyadora Sílvia Conde Tragant; i el Premi Emprèn al torner Jordi Pladevall Arxé de La Torneria.