La gestió cultural i l’habitatge cooperatiu, primers eixos de debat del festival d’idees Contrabandista

La cooperativa d’habitatges Sostre Cívic i el gestor cultural Xavier Fina seran els protagonistes del primer festival de pensament crític d’Altafulla, Contrabandista — Tràfic d’idees que neix amb l’objectiu d’intercanviar idees en relació a diferents temes que afecten el territori i la seva cohesió.

L’entitat Lab 893 promou aquesta iniciativa que es celebrarà el pròxim dissabte 21 de maig a partir de les 10 del matí a Altafulla i que pretén esdevenir un punt de trobada entre la ciutadania i experts en diferents temàtiques.

La selecció dels temes per aquesta primera edició, que neix amb voluntat de continuïtat, emergeix d’una inquietud col·lectiva present al territori del Baix Gaià, i pretén centrar-se en Altafulla (Tarragonès) sense oblidar els municipis del voltant. Com expliquen els membres de l’entitat en el seu dossier de presentació, Contrabandista — Tràfic d’idees busca, “des d’una nova perspectiva i amb la mirada cap al futur, incorporar solucions innovadores a diferents projectes que ens interpel·len com a col·lectiu en el context actual”.

L’edició d’enguany es centra en dues qüestions que, tot i que són de caràcter local, tenen projecció global. El model d’habitatge cooperatiu que promou l’entitat Sostre Cívic, amb la conversa “Arquitectura sostenible i social”, a càrrec del tècnic Yabel Pérez, i “Cultura i cohesió social” amb el reconegut expert en polítiques culturals, Xavier Fina.

El format d’aquestes trobades serà tipus entrevista i estarà conduit per la periodista Anabel Herrera perquè les aportacions siguin dinàmiques i innovadores i per facilitar la intervenció i interacció de tots  els assistents. L’acte és obert a tothom amb reserva prèvia, donat l’aforament de l’espai.

Lab 893 és una entitat sense ànim de lucre integrada per professionals de diferents àmbits –l’ensenyament, la comunicació, la tecnologia, el món de l’audiovisual- i que neix de l’impuls d’un grup de residents a Altafulla amb empenta i ganes de crear debat sobre assumptes que afecten Altafulla i el Baix Gaià mirant el futur des d’una òptica positiva, pro positiva i progressista.

La idea dels seus impulsors és que aquesta entitat esdevingui un radar d’aquelles temàtiques que interessen a la ciutadania i oferir la visió d’experts en aquestes àrees amb la finalitat d’oferir una nova perspectiva.

Els assistents seran una peça important del festival i com ha avançat Juan Cruz, un dels impulsors del festival, “les xerrades seran compartides i tothom hi pot dir la seva; Contrabandista és un espai que té com a objectiu la recerca d’idees originals, creatives i transversals que es aportin una nova mirada sobre aquells reptes que tenim al nostre horitzó, amb alegria i ment oberta”.