2 min.
image_pdfimage_print

Foto: Jacobo Maleriro

 

Per a moltes persones, tenir un cotxe propi és sinònim de llibertat. A llocs on el transport públic no és eficient o no està disponible, com ara les zones rurals o de difícil accés, tenir un vehicle pot significar un gran alleujament. A més, per a altres, un cotxe pot ser un símbol d’estatus social. Amb tot, la importància d’una propietat de vehicle varia significativament d’un país a un altre. En quins països és realment rellevant tenir un cotxe? Segons els estudis més recents, els Estats Units encapçalen la llista amb un 64% dels enquestats que consideren essencial tenir un vehicle propi. Els segueixen Brasil i Mèxic, amb un 63%.

A Espanya, el 62% dels enquestats també considera important disposar d’un cotxe, tot i que els països asiàtics presenten els percentatges més baixos en aquesta llista. A la Xina, només un 47% creu que tenir un cotxe és fonamental, mentre que a Corea del Sud només un 40% comparteix aquesta opinió. Sorprenentment, a Japó, considerat un dels millors països per conduir, només el 34% considera important ser propietari d’un vehicle.

Aprofundint en la temàtica de la conducció, recentment s’ha realitzat un estudi que ha analitzat 50 països per determinar quin és el millor lloc per conduir. El podi d’aquesta classificació està dominat per Japó, els Països Baixos i Noruega. Espanya també figura en aquesta llista, ocupant el vuitè lloc.

L’estudi s’ha basat en sis factors diferents que han contribuït a determinar quins països oferien la millor experiència de conducció. Aquests factors inclouen la percepció positiva de la conducció en xarxes socials (el percentatge de publicacions positives sobre la “conducció” en l’últim any), els límits de concentració d’alcohol en sang, la taxa de morts per lesions de trànsit (per cada 100.000 habitants), els límits de velocitat màxima dins del país, la qualitat de les carreteres i, finalment, l’índex de trànsit (que té en compte factors com el temps dedicat a desplaçar-se al treball, la insatisfacció associada a aquest temps, el consum de diòxid de carboni i altres ineficiències en el sistema).

Val a destacar que vuit dels deu millors països per conduir es troben a Europa. Noruega, que ocupa el tercer lloc, es distingeix com un dels països amb menys morts per accidents de trànsit per cada 100.000 habitants, amb només 3,4.

La importància de tenir un cotxe propi varia significativament d’un país a un altre i està influenciada per factors culturals, geogràfics i econòmics.