4 min.
image_pdfimage_print

Article d’opinió de Viu Lleure

Ja s’apropa l’estiu! És una de les temporades més esperades de l’any, la sensació de llibertat d’aquesta estació penso que no és comparable amb cap de les altres. La gent busquem esbarjo, lleure, oci, aventures, nits d’estiu i ara més que mai. La situació de fatiga pandèmica és molt pesada, sembla que caminem en un riu de fang. Però sembla ser (potser, sóc optimista, però és que m’agrada serho) que la pandèmia, almenys aquí, començar a relaxarse una mica. Aquest estiu tant de bo puguem viure una mica més amb la normalitat que ens agrada viure.

En el nostre anterior article vam explicar que significa l’educació no formal. Com a entitat que divulga i promou l’educació no formal com a branca essencial del sistema educatiu, vam fer arribar durant els últims mesos una enquesta a més de 200 famílies del Baix Gaià. Una de les preguntes que vam fer és si coneixen el concepte de lleure educatiu o educació no formal, i si sabien explicarho. El 96% de les persones enquestades no sabien què és.

Això ens motiva a explicar què passa entre bastidors als Casals d’estiu. Els Casals d’estiu constitueixen un dels grans espais educatius de referència, del lleure. Existeixen espais semblants anomenats Campus, però pertanyen a una branca de caràcter més esportiu. Els Casals que portem a terme des de Viu Lleure, són casals marcats per l’educació no formal, on el desenvolupament sa i equilibrat tant físic com emocional, a través del joc són uns dels objectius principals.

Darrere de tota l’organització que veieu en els nostres casals hi ha un projecte educatiu personalitzat per cada municipi, per a les necessitats dels infants que hi participen i les famílies que compteu amb nosaltres. Cerca ser un espai per donar eines i recursos en l’educació sobre la gestió emocional, l’autoconeixement i el reconeixement d’un mateix en el seu entorn, per als infants.

Una part molt important d’aquest projecte és lògicament el gran equip d’educadors que els portem a terme, persones compromeses amb l’educació i la societat, que faciliten eines d’aprenentatges a través del joc i que es responsabilitzen amb tota la seguretat possible dels nens i nenes que hi participen. Espais segurs i lliures, on valors socials com el respecte, la tolerància, la cooperació, l’empatia, entres d’altres són l’eix motor. Per altra banda podem trobar l’eix dinamitzador, la temàtica del Casal, tot i que en tots els nostres casals, practiquem diferents esports no competitius,manualitats, dinàmiques, excursions, jocs de coneixença, de cohesió, d’empatia, etc.

Són activitats dinàmiques que és fan per una raó educativa concreta i estructurades per un objectiu més gran. Fa cinc anys vam crear el personatge de Gaia, una bona persona que li agrada molt el món, i tot el que hi viu a dins. Cada estiu, Nadal, Setmana Santa o moment que té per fer un Casal, ens ensenya una cosa en particular. El primer any ens va ensenyar a través d’una porta màgica diferents països del món, i arran deles activitats coneixíem aquests països. Cada divendres la porta màgica servia per fer arribar un amic que Gaia havia fet en el país que estava coneixent. És impressionat com cada setmana ens adonem que siguin d’on siguin les persones, siguin com siguin, som molt iguals uns als altres. L’últim dia de Casal sempre apareix Gaia, ho fa a través d’una caixa màgica, on els infants se n’adonen que aquella persona que ha estat motivant les activitats que han fet en tot l’estiu, aquella bona persona que li agrada conèixer el món i qui hi viu a dins, són ells i ellesmateixos/es.

Aquest va ser el primer any, des deles hores hem conegut: Els Somnis de Gaia, Gaia i les arts, La música de Gaia i La màgia de Gaia. Però aquest estiu Gaia bé molt a full!

Aquesta vegada ens ha preparat dos tipus de Casals. Prepareuvos!

Gaia i les boles de drac! Una fantàstica missió on els infants podran donar un cop de mà a Gaia a recuperar les boles de Drac. Un Drac que tant de temps es va quedar vigilant les boles que s’ha quedat petrificat i ha perdut els seus brillants colors. Cada setmana els infants descobriran un color que li falta al Drac i la importància d’aquest color (cada color és una emoció), a la vegada trobaran una bola de drac que representa una qualitat humana. Al final del Casal aquest drac ple d’emocions i colors ja podrà volar. I quan ajuntem les set boles de Drac, Gaia apareixerà!

Per altra banda Gaia també ens porta un projecte que canviarà el concepte de Casal d’estiu! Un projecte de col·laboració on mostrar la gran quantitat de coses enriquidores que pots fer en el teu temps de lleure. Esports, danses, activitats aquàtiques, excursionisme, arts plàstiques, cuidar l’entorn, a un mateix, cultura popular, a través de la col·laboració entre més d’una desena d’entitats a escala municipal. Un projecte que Viu lleure juntament amb ApoloClub esportiu i amb la col·laboració de l’escola de balls urbans FeelFree tenim a punt per aquest estiu.

Com veieu els nostres casals no solament és un lloc on els vostres fills i filles jugaran i passaran una bona estona, són espais d’educació no formal! Us esperem!