3 min.
image_pdfimage_print

Un article d’Òscar Ramírez Dolcet

El món del cinema és un univers fascinant, una fusió d’imatges en moviment, diàlegs, actuacions i música que ens transporta a altres mons i emocions. Sovint, quan parlem de pel·lícules, ens centrem en els actors, la trama i les imatges, oblidant-nos d’una peça fonamental que dóna vida i profunditat a aquest art: la banda sonora. La música en el cinema és com l’ànima d’una obra, i en aquest article volem explorar la importància que tenen les bandes sonores en el conjunt d’una pel·lícula, prenent com a exemple el llegat del músic i compositor sallentí Carles Cases en el món cinematogràfic de Ventura Pons, cineasta que ens ha deixat fa pocs dies.

Portada del proper disc de Carles Cases en homenatge a Ventura Pons, obra del mestre xocolater Enric Rovira.

 

Carles Cases ha recopilat un tresor musical en el que serà el seu proper disc, “Música per a Ventura Pons”. Es tracta d’una col·lecció de bandes sonores originals per a les pel·lícules de Ventura Pons que esdevenen un testimoni de l’impacte que la música pot tenir en la narrativa cinematogràfica. Amb el seu llançament previst per al 26 de gener, aquest àlbum és una oportunitat de descobrir com les composicions de Cases han enriquit les històries creades pel cineasta.

Ventura Pons, reconegut director de cinema, guionista i productor català, ens ha deixat un llegat immens en el món del cinema en català. Va adaptar les obres d’autors contemporanis com Quim Monzó, Josep Maria Benet i Jornet, Sergi Belbel, Lluís-Anton Baulenas, Jordi Puntí, Ferran Torrent o Lluïsa Cunillé a la gran pantalla. A més, va dirigir obres teatrals i va ser distingit amb importants premis com la Creu de Sant Jordi, el Premi Nacional de Cinema i el Gaudí d’Honor de l’Acadèmia del Cinema Català.

Però una de les característiques més destacades de l’obra de Ventura Pons és la seva col·laboració única amb Carles Cases. Durant dues dècades, Cases va compondre la música per a setze de les pel·lícules dirigides per Pons, i aquesta col·laboració va ser cabdal per a l’èxit de les seves produccions. Les melodies evocadores, els temes emotius i les composicions magistrals de Cases van teixir un tapís sonor que va enriquir cada escena i personatge. Aquesta relació va transcendir el simple acompanyament musical i va convertir-se en un dels pilars de l’univers cinematogràfic de Ventura Pons.

Ventura Pons (esquerra) i Carles Cases (dreta) en una imatge d’arxiu. Foto: Marta Pich.

 

El disc “Música per a Ventura Pons” és una oportunitat d’explorar aquest llegat musical i cinematogràfic. Amb setze versions originals de les bandes sonores, aquest àlbum resumeix vint anys d’històries captivadores i emocionants que Ventura Pons va portar a la pantalla gran, gràcies, en gran part, a la màgia musical de Carles Cases.

Sobretot, i això és molt important, no hem d’oblidar que les bandes sonores en el cinema no són simples acompanyants; són narradors silenciosos d’històries, transmissors d’emocions i generadors d’immersió. Com la pintura d’un quadre o les paraules d’un llibre, la música en una pel·lícula té el poder de tocar les nostres ànimes i deixar una empremta inesborrable.

UN APUNT: Carles Cases va actuar a La Violeta, Altafulla, el 8 d’octubre de 2022, convidat per l’associació cultural Etcètera. En aquella actuació va tocar diverses peces de les bandes sonores de pel·lícules de Ventura Pons.