5 min.
image_pdfimage_print

Segons les persones enquestades, la manca de neteja als carrers del municipi és evident i la gestió és pèssima.

 

Els habitants d’Altafulla tenen clares les seves prioritats i aquestes passen pel seu benestar i la millora de la qualitat de vida. És la principal conclusió d’una enquesta realitzada per aquest mitjà durant el cap de setmana del 8-9 d’abril, aprofitant la celebració del Pleamar Vintage Market, que no publiquem fins avui per evitar polèmiques i comentaris interessats durant la campanya electoral i en el procés posterior que porta a la formació del nou govern. Ara, amb tot resolt, donem a conèixer els resultats d’aquesta enquesta feta a un total de 283 persones. D’aquestes, 217 eren persones residents a Altafulla i les altres 66 visitaven el municipi aquells dies.

Si ens centrem en els altafullencs i altafullenques, la gran majoria consideren que el municipi està brut (67%) o molt brut (14%), de manera que només un 17% donen un aprovat mínim a la gestió de la neteja i un 2% el qualifica com a excel·lent. El sistema de recollida dels cubells suspèn àmpliament amb un 89% dels enquestats en contra i la sensació, per quasi la totalitat d’aquest percentatge esmentat, que aquest mètode no garanteix una bona recollida selectiva, dona mala imatge al poble i no respon a les necessitats que té el municipi. A més, les critiques s’agreugen encara més entre les persones enquestades que viuen a baix a mar. Totes elles, com a mínim les que van assegurar viure en aquesta part del municipi quan se’ls va preguntar on residien, consideren nefasta la gestió de la neteja dels carrers i la recollida de les escombraries.

On coincideixen tots, deixant a banda si viuen dalt al poble o baix a mar, és en l’estat de brutícia que es detecta a terra, al voltant de les papereres i a les cantonades, ja que es tracta de residus enquistats des de fa molt temps.

Una altra crítica recurrent entre els assistents, amb l’afegit que asseguren que els molesta molt, és la permissivitat i inexistent control que l’ajuntament demostra amb els propietaris dels gossos que no recullen les deposicions dels seus animals. Un 90% dels enquestats considera que cal sancionar amb duresa a aquestes persones pel seu inexistent civisme.

En aquest punt, val la pena apuntar un fet molt rellevant: dos de cada tres persones assegura que el problema no és d’ara, que ve de lluny i que, per tant, cal suspendre la gestió de tots els partits que han governat a Altafulla al llarg d’aquest últim mandat 2019-2023.

L’estat de la platja és una de les principals preocupacions dels qui viuen a Altafulla.

 

SOBRE LA PLATJA

Coincideixen en aquest parer també quan parlen de l’estat de la platja, acusant de l’actual situació als qui manaven primer i als qui van manar després. Un 81% qualifica com a molt pèssima la gestió en aquest àmbit, un 15% diu que és pèssima i només un 4% l’aprova. Segons la majoria, un 92%, no aportar sorra al seu moment ha estat un gran error.

Altres dades importants extretes de l’enquesta són que un 67% demana la instal·lació de més dutxes i papereres a la zona de la platja; i un 80% vol un major control de les terrasses de Botigues de Mar perquè les considera invasives per a les passejades dels vianants.

Preguntats per les inundacions que van tenir lloc a baix a mar l’any passat, tres de cada quatre enquestats consideren que les administracions, tant l’ajuntament com la Generalitat, són les autèntiques culpables de la situació de vulnerabilitat que pateixen els veïns d’aquesta zona altafullenca. Un cop més, afegeixen que el problema ve de lluny i que la culpa és de tots els gestors polítics del darrer mandat i de les legislatures anteriors.

SOBRE BRISES DEL MAR

Entre les persones que han accedit a contestar l’enquesta, hi ha gent que viu a Brises del Mar. En aquests casos, s’han mostrat encara més critiques que les altres, advertint un constant abandonament en aquesta urbanització. Concretament, de les 17 persones que han assegurat viure-hi, 15 han qualificat de molt pèssima la gestió administrativa i de serveis que reben per part del consistori. De nou, la manca de neteja, la falta de serveis bàsics i en aquest cas també la poca seguretat, han estat les principals preocupacions expressades.

La gestió de la Violeta no arriba a l’aprovat per a una població que reclama la descentralització de segons quins actes.

 

LA CULTURA I LES FESTES

Als enquestats/des també se’ls ha preguntat sobre la gestió cultural del municipi i més concretament sobre la sala polivalent de la Violeta. Un 46% aprova la programació que s’hi ha fet, un 41% la considera insuficient i la resta la qualifica com a pobre. Si parlem de la relació programació-pressupost, un 90% pensa que allò que s’ha fet ha costat masses diners i tan sols 1 de cada 10 la consideren justa o adequada.

Un problema evidenciat durant la realització de l’enquesta és el descontent dels qui viuen a la part baix a mar sobre la programació dels actes de festa major o durant la resta de l’any. Tots ells i elles es queixen pel fet que els grans actes es facin dalt de la vila i que els cicles de concerts també tinguin lloc allí. Consideren que caldria diversificar les ubicacions i portar actes cap a la zona de la plaça dels Vents i davant de mar, a la zona de passeig.

ELS ENQUESTATS FORANIS

La visió dels qui viuen a Altafulla i aquells que la visiten és molt diferent. Les 66 persones enquestades i no residents al municipi, el consideren un poble acollidor i ple de bellesa, amb una bona oferta de restauració i hotelera. Amb tot, no amaguen que l’estat de la platja no és òptim i que requereix una intervenció d’urgència que passa per aportar sorra. També noten una falta de mobiliari urbà, papereres i dutxes a la platja; és queixen del problema de l’aparcament a baix a mar, consideren que la relació qualitat-preu dels restaurants és bona però que en el cas dels hotels, l’oferta és cara en relació a la qualitat que ofereixen aquest tipus d’establiments.