3 min.
image_pdfimage_print

Article d’opinió d’Òscar Ramírez Dolcet

En un món cada cop més saturat d’informació i entreteniment, és fàcil deixar-se emportar per la literatura més comercial i les obres d’autors que es promocionen a través de campanyes de màrqueting de grans editorials. Tot i això, els acadèmics de Harvard han fet un gest valent al seleccionar una llista de llibres que consideren que canvien la vida de les persones i són necessaris, tots ells són clàssics de la literatura.

Tot i que arriscada i valenta, aquesta decisió no és sorprenent si es considera l’essència i el valor durador que tenen els clàssics. Aquestes obres literàries, que han resistit el pas del temps i han estat objecte d’estudi i admiració durant segles, ofereixen una riquesa i profunditat que no es troba fàcilment a la literatura més comercial.

Un dels llibres seleccionats és “La mort d’Iván Ilich” de Lev Tolstoi. Publicada per primer cop el 1886, examina la vida i la mort a través de la història d’Iván Ilich, un home que reflexiona sobre la seva pròpia existència mentre fa front a una malaltia terminal. Tolstoi planteja preguntes sobre el sentit de la vida i la importància de viure d’acord amb els nostres valors més profunds. Aquesta obra ens convida a reflexionar sobre l’inevitable mort que tots patirem i de com viure una vida significativa.

Una altra obra inclosa a la llista és “Zen a l’art del tir amb arc” d’Eugen Herrigel. Tot i que aquest llibre pot semblar una mica inusual en comparació dels clàssics més coneguts, ofereix una perspectiva única sobre la pràctica del tir amb arc com una forma d’autoconeixement i desenvolupament espiritual. Herrigel, un professor alemany, descriu el viatge al Japó per estudiar l’art del tir amb arc i com aquesta pràctica el porta a comprendre la importància de l’atenció plena i la disciplina a totes les àrees de la vida. Aquesta obra ens ensenya a trobar l’harmonia entre el cos i la ment, i a buscar l’excel·lència en les nostres accions diàries.

La selecció també inclou obres de dos dels filòsofs més influents de l’antiga Grècia: Aristòtil i Plató. “Ètica a Nicòmac”, “Política” i “Retòrica” d’Aristòtil són textos fonamentals per comprendre l’ètica, la política i l’art de la persuasió. Aquestes obres ens conviden a reflexionar sobre el benestar individual i col·lectiu, l’organització de la societat i la importància del discurs efectiu. D’altra banda, La República de Plató ens submergeix en un diàleg filosòfic que aborda temes com la justícia, l’educació i la naturalesa de l’ésser humà. Tots dos filòsofs ens desafien a qüestionar les nostres creences i a pensar en profunditat sobre com viure una vida virtuosa.

Finalment, però no menys important, els experts de Harvard han escollit “Middlemarch” de George Eliot. Aquesta novel·la, publicada el 1871, és una exploració magistral de la vida provincial al segle XIX a Anglaterra. Eliot ens presenta una àmplia gamma de personatges i ens submergeix en les seves vides i relacions interconnectades. A través d’aquesta xarxa complexa de personatges, l’autora examina temes universals com l’amor, l’ambició, el matrimoni i la recerca de la felicitat. Middlemarch ens brinda una visió perspicaç de la naturalesa humana i ens convida a reflexionar sobre les nostres pròpies vides i relacions.

L’essència d’aquestes obres seleccionades pels acadèmics de Harvard rau en la capacitat per transcendir el temps i parlar-nos directament des del passat. A través de la literatura clàssica tenim l’oportunitat de submergir-nos en la saviesa i l’experiència acumulada al llarg dels segles. Aquestes obres ens desafien intel·lectualment, ens fan reflexionar sobre les nostres vides i ens ajuden a comprendre millor el món que ens envolta.

En triar els clàssics com a llibres que canvien la vida i són necessaris, els acadèmics ens recorden la importància d’allunyar-nos de la literatura més comercial i dels autors que només busquen l’èxit a través de campanyes de màrqueting. Ens animen a explorar les obres que han resistit la prova del temps i que ens ofereixen una perspectiva més profunda i significativa de la vida humana. Aquests clàssics ens conviden a reflexionar, a qüestionar les nostres creences i a créixer com a individus. En un món cada cop més fugaç i efímer, els clàssics ens dibuixen una àncora intel·lectual i espiritual per afrontar els desafiaments del nostre temps.