La polèmica construcció d’un edifici d’11 habitatges a la plaça Nova d’Altafulla amenaça la convivència

Espai on es construiran els futurs habitatges a la plaça Nova.

 

L’encant de viure en un nucli antic amb història, en aquest cas el d’Altafulla, es troba amenaçat per un projecte constructiu que ha posat en peu de guerra a alguns veïns del municipi. L’edifici d’11 habitatges que es construirà en un solar de la plaça Nova ha generat una onada de controvèrsia i preocupació entre els qui viuen a la zona de la mateixa plaça i el carrer de la Barceloneta. La raó principal d’aquesta agitació és la proximitat del nou immoble als habitatges ja existents.

Una part significativa del veïnat denuncia que el projecte constructiu preveu aixecar l’immoble a escassos tres metres d’algunes de les cases històriques, posant en risc la convivència i l’harmonia que ha caracteritzat aquesta àrea durant segles. El focus del problema recau en un tram rectangular del solar que s’endinsa entre els habitatges ja existents, una decisió que ha estat objecte de polèmica i litigis legals.

La situació es complica encara més amb la recent sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que obliga l’Ajuntament d’Altafulla a acceptar el projecte tal com el plantejava el promotor. Aquest dictamen legal va ser acatat al seu moment pel ple municipal per imperatiu legal, deixant els veïns i veïnes sense marge de maniobra per modificar el projecte a través de propostes i esmenes.

El fet que el consistori no fes res al respecte i donés el vist i plau al projecte, complica les coses perquè ja no hi ha termini per a presentar al·legacions. Alba Muntadas, coalcaldessa d’Altafulla, ha manifestat en declaracions a la revista Altafulles que “la voluntat d’aquest consistori és ajudar als veïns a aconseguir una entesa amb els promotors i acabar tenint una solució que beneficiï a tothom, permeten la construcció i salvant l’espai que els afectats reclamen. La voluntat no hi falta, però és cert que el tema està complicat perquè la via d’actuació administrativa està definida i tancada”

La crida del veïnat és clara: exigeixen que aquest tram del solar es reservi com a espai enjardinat per reduir l’impacte que aquesta construcció tindrà sobre les llars més afectades. Malauradament, ja no es poden presentar més esmenes al projecte, però els residents confien en que el procés de participació ciutadana pugui servir com a plataforma per arribar a un acord amb el promotor i el propietari.

 

Aquest és l’¡espai que ha portat especialment a la polèmica, aquell que ara permet tenir bones vistes als veïns i que quedaria tapat per la nova construcció.

 

Una de les principals queixes dels altafullencs afectats és la percebuda manca de transparència per part dels impulsors del projecte. Esperen que la mediació de l’Ajuntament pugui ajudar a generar un espai de debat constructiu amb els promotors i que la proposta d’edificar només a la part que limita amb el carrer sigui considerada amb serietat i acabi generant consens.

D’altra banda, els veïns i veïnes mobilitzats han mantingut converses amb un arquitecte expert en patrimoni que ja hauria assenyalat que alguns elements del projecte entrarien en contradicció amb la normativa del nucli antic d’Altafulla. Algunes de les qüestions en disputa tenen a veure amb la llargada dels balcons i la utilització d’arcades, elements que podrien impactar negativament en l’estètica i l’estructura arquitectònica de l’entorn històric.

La intenció dels veïns, amb l’ajut del l’arquitecte, passa per entregar als promotors d’aquest polèmic projecte una proposta alternatives que contempli solucions per al problema que denuncien i permeti la construcció però en unes altres condicions. A més, volen incidir d’alguna manera a la Comissió Territorial d’Urbanisme de Tarragona instant-la a entendre el problema i donar llum verd als canvis necessaris per a canviar el projecte.

De moment, els veïns han anat més lluny i, per ser més forts en grup i sumar suports, han constituït una agrupació veïnal i un grup de Facebook anomenat Veinat de la Vila Closa d’Altafulla.

La solució final, ara mateix, passa únicament per la voluntat que tinguin els promotors de l’obra de tirar-la endavant com està prevista al projecte inicial o aplicar els canvis que proposen, com alternativa, els veïns que se senten perjudicats.