La Policia Nacional recupera una àrula romana robada al Museu Arqueològic de Tarragona el 1962
Agents de la Policía Nacional, en una operació que ha comptat amb la col·laboració de l’Arma de Carrabiners d’Itàlia, la Homeland Security Investigations dels Estats Units i del Ministerio de Cultura y Deporte, han recuperat una peça arqueològica de gran valor històric que va ser robada al Museu Arqueològic de Tarragona el 1962. Es tracta d´un petit altar o àrula domèstica de l´època romana realitzat en marbre blanc, i que apareixia recollit a la base de dades del Corpus Inscriptionum Latinarum, compendi d´inscripcions llatines va ser recopilat per Emil Hübner i publicat el 1869, que recull de manera exhaustiva inscripcions llatines del món romà. Aquest matí s’ha entregat al Museu per part dels investigadors.

Imatge de la peça robada.
Les investigacions van començar a mitjan any 2015, quan els agents van tenir coneixement, a través de l’Arma de Carrabiners d’Itàlia, de la possible localització de la peça. Les autoritats italianes van informar que la peça figurava com a venuda en una casa de subhastes en línia als Estats Units. L’altar, d’uns 12 centímetres d’alçada, té gravada una inscripció llatina dedicada al déu Júpiter, on es pot llegir “IOVI OPTIMO MAXIMO CAPITOLINO SACRUM”, traduït com “Al Sacre Júpiter Capitolí, boníssim i màxim”.
Les àrules són construccions de mida petita que es destinaven com a altar per a les ofrenes a les divinitats. És a dir, són monuments religiosos aixecats al costat de terrenys consagrats, temples o santuaris, també amb caràcter privat a les cases.
Va ser adquirida el 2002 a una coneguda sala de subhastes de Londres
Els tècnics del Museu Arqueològic de Tarragona van confirmar als agents que la peça localitzada era la que va ser robada als anys 60 del segle XX, i que formava part dels fons del museu des de l’any 1880, data en què ja apareixia ressenyada al catàleg raonat del museu.
Les tasques de recerca al voltant de la casa de subhastes dels Estats Units, on es va comercialitzar l’altar, van revelar que la peça procedia d’una col·lecció britànica. Tot seguit es va sol·licitar -a través dels canals oficials de cooperació internacional- la col·laboració de les autoritats nord-americanes, que van verificar que la casa de subhastes va adquirir l’altar romà l’any 2002 a una coneguda sala de subhastes a Londres, procedint l’any 2010 a la seva venda a un ciutadà nord-americà que llavors residia a la capital britànica.

Moment de la roda de premsa per oficialitzar el retorn de la peça.
Finalment, la peça va ser lliurada voluntàriament per aquesta persona, en tenir coneixement del seu origen il·legal, i fou per tant recuperada i dipositada a l’Ambaixada d’Espanya a Londres, des d’on va ser traslladada a Espanya.
Ara torna al museu d’origen, reincorporant-se a la col·lecció a la qual pertany, perquè pugui tornar a ser gaudida per tots després de 60 anys d’absència.