2 min.
image_pdfimage_print

Foto: Jacobo Maleriro

 

La preocupació pel medi ambient és un tema amb el qual ens omplim la boca amb paraules d’interès i consciència, però, realment gestionem el nostre dia a dia amb el repte de protegir-lo?

Les xifres d’una enquesta realitzada en 38 països revelen que només entre el 20% i el 45% dels entrevistats consideren la protecció del medi ambient com una de les qüestions més importants per al seu país.

Aquesta preocupació varia notablement entre les diferents nacions. Els ciutadans de Brasil mostren la major inquietud, amb un 45% d’entrevistats que consideren la protecció del medi ambient com una prioritat. En canvi, a Mèxic i Argentina, aquesta xifra baixa al 41% i al 32%, respectivament. A més, per als brasilers, la preocupació pel medi ambient ocupa el vuitè lloc en la llista de principals desafiaments del país, sent l’atur, la pobresa i l’educació les tres qüestions més destacades.

D’altra banda, a Europa les puntuacions mostren una variabilitat similar. Des del 44% dels italians que consideren la protecció del medi ambient com un dels problemes més greus a resoldre al seu país, fins al 23% dels irlandesos. Entre els espanyols, el 35% veuen aquesta qüestió com una de les més rellevants a Espanya, tot i situar-se per darrere d’altres problemàtiques d’àmbit econòmic i social com l’atur, l’augment de preus, la situació econòmica, la sanitat, l’educació, l’habitatge, la pobresa, el canvi climàtic i la criminalitat.

A l’Àsia, també es pot observar una heterogeneïtat significativa en aquesta qüestió. El 41% dels indonesis situen la protecció del medi ambient com una de les qüestions més importants al seu país. Tant indis com xinesos es troben al voltant de la mitjana de l’enquesta, mentre que pakistanesos i saudites es troben en les posicions més baixes de la comparació internacional passant per poc del 20%.

Malgrat que a la Xina i a l’Índia són menys els que consideren aquest problema com una prioritat, la protecció del medi ambient continua essent la segona i quarta qüestió més important, respectivament, després de la sanitat i seguretat social a la Xina i de l’atur, l’educació i la pobresa a l’Índia.

Finalment, als Estats Units, el 27% dels entrevistats consideren que el medi ambient és un tema important, situant-se en la posició 11 de 19 temes, empatat amb els drets civils i la immigració.

En aquest context global, és evident que la protecció del medi ambient és un tema que requereix una atenció i acció immediates. No només afecta la salut i el benestar de tots els éssers vius, sinó que és una qüestió intrínsecament lligada a la sostenibilitat i la supervivència del nostre planeta. És fonamental que la preocupació es tradueixi en accions concretes, polítiques ambientals responsables i educació ambiental eficaç per aconseguir un futur més sostenible i equilibrat per a les pròximes generacions. El medi ambient és un actiu compartit i la seva preservació requereix un compromís global i col·laboratiu de tots els països i ciutadans del món. Aconseguirem fer el canvi que es reclama i seria necessari?