< 1 min.
image_pdfimage_print

“Si coneixes algú a punt de caure en el pou del suïcidi escolta’l i demana ajuda al 061”: aquest és el contingut de cadascun dels onze vinils que s’han instal·lat a vuit municipis pertanyents a la Regió Sanitària Camp de Tarragona. Els vinils, amb fons negre i lletres blanques, compten amb un diàmetre de 260 centímetres i romandran a cada localitat, aproximadament, durant un mes.

L’objectiu de l’acció, que s’engloba dins la campanya “No el deixis caure en el suïcidi” que va instaurar el mateix Departament de Salut a finals del 2023, és conscienciar tant familiars com l’entorn perquè no es banalitzi davant situacions de risc, amb especial atenció a homes majors de 50 anys. Així, reforça la necessitat d’acompanyar i ajudar les persones susceptibles de desenvolupar una conducta suïcida.

Cambrils, Montblanc, Reus, Salou, Tarragona, Torredembarra, Valls i Vila-seca són els municipis que compten amb aquests punts de prevenció, tots ells ubicats a espais d’elevada concurrència de vianants o usuaris.

Les xifres

Els casos van incrementar-se des de l’esclat de la pandèmia arreu de Catalunya, tot i que la Regió Sanitària Camp de Tarragona experimenta un lleuger descens durant el 2023 amb 283 episodis respecte als 332 de l’any 2022.

El 2021 van ser-ne 347 i el 2020, 244. La incidència en dones és superior, ja que representa dos de cada tres episodis acumulats els últims 12 mesos.