5 min.
image_pdfimage_print

Altafulla guanyarà un resident il·lustre en pocs dies amb l’arribada del famós actor nord-americà Morgan Freeman qui, tres anys després de descobrir el municipi convidat per un amic, ha decidit fixar aquí la seva nova residència i passar-hi el seus propers anys de manera fixa.

La explicació de tot plegat té la seva lògica. L’any 2017, coincidint amb el rodatge de la pel·lícula “Going in Style” enregistrada en part a Barcelona, els actors Morgan Freeman i Matt Damon van passar unes setmanes a la capital catalana i van aprofitar aquells dies per assistir a alguns esdeveniments com, per exemple, el partit Barça-Málaga disputat al Camp Nou el 21 d’octubre d’aquell any. A més, Damon va dedicar-se a participar a altres esdeveniments esportius mentre Freeman, amant de la bona gastronomia i de la història, va optar per fer escapades per Catalunya i conèixer millor els seus pobles. En una d’aquestes sortides, convidat per un amic seu que va arribar a Barcelona fa anys procedent de Cleveland i que té la seva segona residencia a Altafulla, Morgan Freeman va venir aquí per estar-s’hi dos dies.

Van ser suficients perquè l’actor quedés eclipsat pel paisatge marítim altafullenc i pels carrerons del Nucli Antic, o pel patrimoni romà de la ciutat de Tarragona on també es va desplaçar d’incògnit (tot i que algunes veus diuen que no ho va aconseguir perquè se’l va reconèixer a diversos punts de la ciutat).

Freeman va conèixer Altafulla durant el rodatge d’una pel·lícula a Barcelona, ara fa tres anys.

De tornada a Estats Units, aquella mateixa tardor del 2017, Morgan Freeman va comunicar al seu representant, Michael M. Schwartz, la seva decisió d’anar a viure, a mig termini, al municipi d’Altafulla. L’actor va seguir estant en contacte amb l’amic que li havia descobert Altafulla i de fet ha tornat aquí en dues ocasions més. La primera va ser al juliol de 2018, acompanyat de la seva filla Deena, i va estar-se a Barcelona cinc dies dels quals tres va dedicar-los a venir a Altafulla, Tarragona i Reus, ciutat que va voler conèixer per descobrir el seu patrimoni modernista. Segons ha pogut saber aquest mitjà que els informa, el dissabte 14 de juliol, Freeman i tres persones més van dinar en un reservat del Gastrobar Faristol. De fet, va ser el propi Agusti Martí qui el va acompanyar a conèixer la bodega soterrània de l’emblemàtic establiment perquè “va mostrar una educada insistència per saber què li podíem oferir, de manera que li vaig explicar els vins que teníem i finalment va escollir un Priorat. El vaig trobar molt afable i em va agrair el gest de la descoberta de la bodega”. L’actor va acompanyar aquell Priorat d’un menú semivegetarià i els seus acompanyants (la seva filla Deena i el seu amic altafullenc amb la seva dona) van degustar diversos plats de la carta.

L’última visita de Morgan Freeman a Altafulla, la que va servir perquè es decidís a viure-hi, va tenir lloc el novembre del 2019. En aquella ocasió, l’amic que va descobrir a l’actor les excel·lències del municipi va ser també l’encarregat de contactar amb l’ajuntament.

La reunió es va fer un dissabte a mig matí i a ells dos s’hi va sumar el coalcalde d’Altafulla, Jordi Molinera. Entre altres coses, l’actor guanyador d’un Oscar per “Million Dollar Baby”, li va comunicar a Molinera que Altafulla el tenia eclipsat i que tenia el desig de venir-hi quan abans. De fet, Freeman també li va dir al coalcalde que el seu representant ja havia delegat a una agència de Barcelona per a concretar la compra d’una casa que estava a la venda i de la qual s’havia enamorat. El xalet en qüestió, que es pot veure a la imatge, s’anuncia encara amb un preu de venda de 2,5 milions d’euros tot i que els propers dies l’anunci serà retirat perquè la casa ja té comprador.

Imatge de la casa que Freeman ha comprat al passeig del Fortí, a primera línia de mar.

Jordi Molinera, coalcalde d’Altafulla, ha explicat a la revista Altafulles que “tothom que ve a viure a Altafulla és sempre benvingut i ens agrada saber que som un municipi que es considera d’acollida i atractiu. La presència de Morgan Freeman ens fa estar molt contents i esperem que s’hi trobi de primera, de manera que ens posem a la seva disposició, com fem amb tots els altres altafullencs i altafullenques, per ajudar-lo en tot el que calgui”.

Lisa Lamdanski, advocada delegada directament per Michael M. Schwartz, representant de Morgan Freeman, ha confirmat a aquesta revista via email que “la compra de l’immoble on residirà el nostre client es va executar el passat 10 de desembre, de manera que ara tot dependrà de la voluntat d’ell per decidir quan s’hi trasllada”.

Tot i que la voluntat de Morgan Freeman era traslladar-se a viure a Altafulla durant la primavera d’aquest any 2020, la pandèmia del Covid ha motivat el retard i ha provocat que no sigui fins ara que s’oficialitzi tot plegat.

La visita de l’actor al juliol de 2018, va incloure també una ruta per Montblanc i altres municipis per conèixer més la zona.

Freeman no és el primer cas

No és el primer cas en que una estrella de Hollywood queda captivada per les comarques de Tarragona i els seus al·licients. Ara fa uns deu anys, es va saber que l’actor John Malkovich s’havia enamorat de l’obra de l’arquitecte Josep Maria Jujol, fet que el va portar a la ciutat de Tarragona per descobrir a fons la figura del deixeble de Gaudí.

La relació de Malkovich i Tarragona va fructificar perquè, un cop feta la descoberta, l’ajuntament de Tarragona va pagar 300.000 euros a l’actor perquè aquest fes l’estrena a nivell mundial de la que llavors era la seva última obra. El fet que fos una obra només en anglès i que l’import pagat deixés sense fons a la regidoria de Cultura durant tot l’any va generar un ambient de tensió que es va acabar amb la marxa de l’actor a qui no s’ha vist més per Tarragona.

El cas de Morgan Freeman és del tot diferent perquè, a més de descobrir aquí el patrimoni i la història que tant el captiven, hi ha fet la inversió necessària per mantenir la seva relació emocional amb Altafulla.