3 min.
image_pdfimage_print

Imatge oficial dels Premis Solidaris Once 2024

 

La feina realitzada per l’Àrea de Benestar Social i Ciutadania de l’Ajuntament d’Altafulla amb el programa d’acollida a joves migrants sols, que beneficia directament als menors no acompanyats que viuen a l’Alberg d’Altafulla des del passat mes de desembre, ha estat premiada als prestigiosos Premis Solidaria ONCE que aquesta organització estatal entrega des de l’any 2001.

Enguany, l’acte de lliurament tindrà lloc el dimarts 11 de juny, a les 18.00h al Teatre Municipal de Girona, i recollirà el premi la regidora de Benestar Social, Educació i Ciutadania de l’Ajuntament d’Altafulla, Eva Martínez, acompanya d’altres representants del govern municipal.

La finalitat dels Premis ONCE és reconèixer i premiar aquelles persones, entitats, institucions, mitjans de comunicació i administracions que duen a terme una labor solidària i procuren la inclusió social de tots els ciutadans, la normalització, l’autonomia personal i l’accessibilitat universal.

En el cas d’Altafulla, el jurat ha destacat especialment els bons resultats del Pla d’Acollida de la vintena de joves migrants que acaben de rebre el Certificat de Primera Acollida després d’un programa formatiu de 150 hores, el que significa –segons estableix el mateix veredicte del jurat- un clar exemple d’integració.

L’Àrea de Benestar Social i Ciutadania altafullenca, amb la regidora Eva Martínez al capdavant, s’ha involucrat al màxim per aconseguir que el projecte funcionés, reunint-se amb totes les administracions superiors per aconseguir recursos. Quan aquests s’han acabat, des de la regidoria d’Educació s’ha impulsat un programa formatiu perquè els joves aprenguin català, la cultura i l’entorn, a més de dotar-los de les eines necessàries per a la seva inserció laboral.

Martínez explica que “rebre aquest Premi Solidari ONCE és tot un honor i un reconeixement a la feina feta amb un projecte que ha ajudat a joves molt necessitats, que han arribat en pastera a les costes de l’estat espanyols procedents de països com Gàmbia, Senegal o el Marroc, cercant noves oportunitats de futur”.

A més, s’ha involucrat a les ONG locals, com Mans per l’Acció Solidària, amb el projecte de teatre social del qual en formen part tots els menors que hi ha a l’Alberg. Per altra part, algunes famílies d’Altafulla han acollit a alguns dels joves en mentoria els caps de setmana. En l’àmbit de l’esport i de les entitats del municipi, molts dels joves ja en formen part activa.

Eva Martínez considera essencial tota la col·laboració que s’ha generat perquè “funcionar vol dir integració al municipi, amb les persones, resoldre els obstacles del dia a dia. Vol dir treballar colze a colze, com hem fet amb el director de l’entitat Intress, l’Antonio Garrido, a qui agraeixo la gran tasca que realitza amb cadascun dels joves acollits”.

Taller de teatre social celebrat a la sala de la Violeta, amb els joves de Gàmbia, Senegal i el Marroc.

 

ELS ALTRES PREMIATS

En aquesta edició del 2024, els Premis Solidaris ONCE també es lliuraran a l’esportista , ex-porter de futbol, Juan Carlos Unzué, per divulgar la malaltia de l’ELA que ell mateix pateix i lluitar per aconseguir drets, ajudes i investigació pels altres 4.000 pacients que la sofreixen a tota Espanya.

El programa d’actualitat “La Porteria” de Betevé també rebre un dels premis per apostar per la inclusió i la igualtat d’oportunitats amb la incorporació, des del 2019, d’una persona amb discapacitat intel·lectual a la seva tertúlia.

El Lloc de la Dona-Germanes Oblates, de Barcelona, serà igualment premiada per la seva labor de combatre la situació d’exclusió social que viuen moltes de les dones que exerceixen la prostitució als carrers de Barcelona.

Per últim, també es premiarà a la Fundació Topromi, amb seu al municipi tarragoní de la Canonja, per facilitat la ocupació de persones en risc d’exclusió social i aconseguint, per tant, la seva integració social i laboral.

Al llarg dels més de 20 anys que fa que se celebren els Premis Solidaris ONCE, el llistat de premiats és molt ampli, Entre ells hi ha Martí i Pol, Josep Maria Espinàs, Pere Casaldàliga, el Pare Manel, i les fundacions de Vicente Ferrer o Pasqual Maragall.