3 min.
image_pdfimage_print

Imatge d’una part de l’Alberg Xanascat.

 

En aquest món cada cop més impulsat per la tecnologia, el desenvolupament de programes i projectes que combinen aprenentatge, innovació i emprenedoria en el camp de la intel·ligència artificial (IA), Altafulla hi tindrà un paper molt rellevant a partir d’ara.

La Generalitat de Catalunya ha decidit canviar l’ús actual de l’Alberg Xanascat d’Altafulla que passarà a tenir un ús ben diferent a l’actual, convertint-se en el primer Centre d’Intel·ligència Artificial de Catalunya (CIAC) i també en el primer a tota Espanya.

Aquesta iniciativa governamental, que l’administració autonòmica impulsarà en col·laboració amb el Ministerio de Ciencia e Innovación del govern espanyol, té diversos objectius estratègics que passen per l’aprenentatge, la innovació i l’emprenedoria. Amb aquestes tres línies de treball centrals, el nou Centre serà un referent a nivell mundial i gran part dels avenços que es facin en Intel·ligència Artificial al nostre planeta sortiran directament d’Altafulla.

Així, el CIAC d’Altafulla generarà programes per desenvolupar coneixement aplicat en IA per millorar la competitivitat tecnològica internacional. Això implica una sinergia entre la formació teòrica i pràctica, el foment de la innovació, i l’impuls a l’esperit emprenedor, tot això emmarcat en una estreta col·laboració amb sectors clau de la societat.

Entrada a l’Alberg.

 

Els diferents departaments que es crearan a l’intern de l’estructura del CIAC, distribuïts a l’espai físic de l’actual Alberg, seran destinats a la formació en Ciències de la Computació per a Nens i Joves, el desenvolupament de Capacitats Especialitzades, la col·laboració amb Gegants Tecnològics, la vinculació amb la Indústria i el foment de l’Emprenedoria en IA.

Un dels principals desafiaments per al CIAC d’Altafulla serà mantenir-se al dia amb els ràpids avenços en Intel·ligència Artificial i ciència de dades. A més, la col·laboració efectiva entre la indústria, l’acadèmia i el sector social serà cabdal per a l’èxit del projecte.

Els canvis són imminents

El canvi d’ús de l’Alberg Xanascat i la seva reconversió en Centre d’Intel·ligència Artifcial de Catalunya es imminent ja que cal iniciar, quan abans, les obres de reforma de l’espai. El nou Centre caldrà inaugurar-lo durant el primer trimestre de 2024 per aconseguir una subvenció europea especial derivada dels fons Next Generation.

Atès que actualment l’Alberg Xanascat acull un grup de menors no acompanyats, que van arribar al municipi fa una setmana i s’hi estaran uns mesos, la Generalitat de Catalunya ha arribat a un acord amb l’Ajuntament d’Altafulla per reubicar-los els propers dies, de manera temporal i durant unes tres setmanes, a cases particulars del municipi on seran atesos per una xarxa de veïns i veïnes voluntàries que es poden anar sumant a aquesta iniciativa contactant al mateix ajuntament altafullenc. Passades aquestes tres setmanes en companyia del veïnat voluntari, els menors ja passaran a altres centres d’acolliment que el Departament de Drets Socials del govern català té al territori.

Nota: aquesta notícia és la primera i última que aquesta revista publica amb l’ajut de la Intel·ligència Artificial pel que fa al text que has llegit i que ha estat composat, en un 20%, per la IA.