2 min.
image_pdfimage_print

Foto: Jacobo Maleriro.

 

Sovint se’ns recorda la importància de les relacions socials en la nostra vida quotidiana però és un tema que no obre masses debats, possiblement per la manca de connexió social. Diverses investigacions han demostrat que les amistats i altres interaccions socials no només ens regalen moments d’alegria i plaer, sinó que també contribueixen de manera significativa al nostre benestar.

La connexió humana i el sentit d’unió amb altres persones són elements essencials per a la nostra salut i felicitat. Tenir amistats i interactuar amb altres individus pot augmentar el nostre sentit d’identitat i propòsit a la vida. A més, les relacions socials tenen la capacitat de reduir els nivells d’estrès i, en última instància, millorar la nostra salut mental i física.

Els beneficis de la vida social són àmpliament reconeguts. Estudis científics han demostrat que les persones que mantenen relacions socials actives gaudeixen d’una millor salut i viuen més anys en comparació amb aquelles que viuen aïllades o experimenten soledat de manera persistent. La soledat pot conduir a problemes de salut com la depressió i augmentar el risc de mort prematura.

Diversos estudis realitzats darrerament a universitats europees conclouen que els hàbits socials varien en diferents països. Alemanya encapçala la llista amb un impressionant 47% dels enquestats que consideren “socialitzar” com a part integral dels seus passatemps. A Dinamarca, un 41% també valora aquesta interacció social de manera significativa i Espanya la xifra arriba al 40%. En contraposició, només un quart dels enquestats a la Índia i als Estats Units dediquen el seu temps lliure a la vida social. Mèxic i Brasil mostren percentatges similars, amb un 33% i un 32%, respectivament.

Aquestes xifres posen de manifest com les actituds i les pràctiques socials poden variar segons el context cultural i les circumstàncies individuals. Malgrat aquesta diversitat, és evident que fomentar la vida social i les amistats és essencial per al nostre benestar col·lectiu i individual. Sempre, un dia qualsevol o ara mateix, és una oportunitat per reflexionar sobre la importància d’aquests vincles i fomentar-los en la nostra societat. En última instància, les relacions humanes enriqueixen les nostres vides i ens fan més forts com a comunitat.