2 min.
image_pdfimage_print

L’Arxiu del Port de Tarragona enceta un cicle de conferències sota el títol ‘Personatges de la II República a Tarragona’ amb motiu del 90è aniversari de la proclamació de la II República.

Les conferències es podran seguir en temps real a través del canal de Youtube del Port de Tarragona alhora, que s’hi podrà assistir prèvia reserva a arxiu@porttarragona.cat. L’aforament màxim, al Tinglado 1 del Moll de Costa, per garantir les mesures sanitàries, serà d’una cinquantena de persones.

El cicle es durà a terme els dimarts del mes de maig a les set de la tarda i, constarà de quatre conferències impartides per persones especialistes que, durant la seva carrera professional, han investigat i publicat obres i articles del personatge protagonista de la conferència.

La primera conferència tindrà lloc el dimarts 4 de maig i anirà a càrrec del filòleg Josep-Lluís Carod-Rovira, qui tractarà sobre el personatge d’Antoni Rovira i Virgili (1882-1949), periodista, historiador, polític i clar referent del període republicà.

Josep Sancho Sancho, doctor en Història, impartirà la segona de les conferències que tindrà lloc dimarts 11 de maig al voltant de la figura de Marcel·lí Domingo (1884-1939), polític i escriptor, nomenat ministre d’Instrucció Pública en proclamar-se la República. ´

La tercera conferència serà dimarts 18 de maig, i anirà a càrrec de la historiadora i professora de la URV, Montse Duch Plana, qui coneix a fons la figura del navilier i polític Macià Mallol Bosch (1876-1960) que fou governador civil durant un curt període de temps un cop proclamada la República.

De l’última xerrada, que tindrà lloc dimarts 25 de maig, se n’ocuparà l’arxiver i historiador, Jordi Piqué Padró, qui desglossarà el personatge de Peret Lloret Ordeix (1877-1967) que va ser alcalde de la ciutat de Tarragona en època republicana.

Amb motiu del 90è aniversari de la proclamació de la II República i, en un exercici clar de recuperació de la memòria històrica, un seguit d’institucions i entitats de Tarragona han organitzat diferents actes per celebrar aquesta efemèride.

Des del 13 d’abril i fins al 15 de desembre sota el títol: ‘14 d’abril de 1931: 90 anys de la Segona República. Programa de Memòria Històrica de Tarragona’, tindran lloc gairebé una trentena d’actes i activitats proposades per més d’una quinzena d’entitats de Tarragona.

L’Arxiu del Port s’ha volgut sumar a aquesta iniciativa i espera que les conferències siguin un èxit i ajudin a recuperar la memòria d’un moment històric al territori.