2 min.
image_pdfimage_print

El fons de l’Arxiu Municipal d’Altafulla ha experimentat un important avanç en la seva preservació i accessibilitat gràcies a un projecte de digitalització recentment completat. Aquest projecte ha estat possible gràcies al suport del Servei de suport als municipis de la comarca, una iniciativa del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya a través del Consell Comarcal del Tarragonès.

La digitalització s’ha realitzat a l’Arxiu Històric de Tarragona, que actua també com a Arxiu Comarcal. En total, s’han digitalitzat 12.173 imatges, que inclouen una àmplia varietat de documents com llibres, expedients i documents solts, cobrint un període que va des de l’any 1788 fins a 1989. Els documents seleccionats per a la digitalització han estat aquells més sol·licitats pels usuaris en la Sala de Consulta, incloent padrons i actes del Ple municipal.

Gràcies a aquesta tasca, els documents ara es conserven de manera segura a la base DIDAC de la Generalitat de Catalunya, i estan disponibles per a la consulta en línia, evitant així el seu deteriorament físic i facilitant l’accés lliure i gratuït des de qualsevol lloc del món.

Els interessats poden accedir a aquests documents a través del portal Arxius en Línia , on es pot consultar no només aquests, sinó també fons, documents i objectes digitals de tots els arxius de Catalunya, incloent l’Arxiu Nacional i la Xarxa d’Arxius Comarcals. El portal permet fer cerques intuïtives de documents textuals i no textuals, i ofereix opcions per a descàrregues, reserves de documentació, generació de dossiers de consulta i compartició a les xarxes socials.

Per facilitar l’ús d’aquestes eines, l’arxiu d’Altafulla ha preparat un manual detallat que es pot trobar al web de l’Ajuntament d’Altafulla https://www.altafulla.cat/serveis/proximitat/arxiu-municipal-altafulla, oferint així una guia pas a pas sobre com utilitzar el buscador d’“Arxius en Línia”.

Aquesta iniciativa no només assegura la conservació del patrimoni històric d’Altafulla sinó que també democratitza l’accés a la informació, permetent a investigadors i ciutadans de tot el món explorar la rica història de la localitat amb només uns clics.