3 min.
image_pdfimage_print

Amb la presència de pagesos, elaboradors, científics, restauradors, periodistes, representants de les institucions i els alcaldes de Reus, Riudoms, el Morell i la Selva del Camp, la DOP Avellana de Reus ha posat sobre la taula la realitat d’aquets producte a través de la Festa de l’Avellana que ha tingut lloc aquest dissabte a l’Estació Enològica de Reus, seu de la oficina de la pròpia DOP de la qual, per cert, l’ajuntament d’Altafulla i el municipi en formen part.

Imatge del moment de l’entrega edls premis DOP Avellana de Reus.

Aquesta celebració s’ha configurat com una activitat adreçada a tots els públics, posant èmfasi en el caire familiar, amb el repte d’esdevenir una trobada amena i pedagògica per explicar als presents què és l’avellana, quins avantatges comporta consumir-la i quina importància té defensar-la per mantenir-ne els conreus als camps.

Així, durant tot el matí i part de la tarda es van fer tallers infantils relacionats amb l’avellana, tallers de cuina a càrrec del cuiner Sergi Margalef, un tast de Vermut de Reus i avellanes, un altre tast de vins de la DO Catalunya o l’actuació de diversos elements de Bestiari tradicional relacionat amb l’avellana. També hi havia instal·lades diverses parades de venda de productes fets amb Avellana DOP Reus.

A la tarda va arribar el moment clau amb l’entrega dels Premis DOP Avellana de Reus que s’han distribuït en cinc categories. El periodista Xavier Graset, conductor de l’acte, va anar descobrint als guardonats: el periodista Josep Baiges en l’àmbit de la Comunicació, la biòloga Mercè Rovira en l’apartat Científic, el Restaurant Museu del Vermut pel que fa a Gastronomia i Turisme; l’empresa Gelats i Torrons Xixona Antonio Plá Ferrándiz amb el premi Empresa i Innovació; i una Menció Honorifica que aquest primer any s’ha lliurat a Pere Guinovart, pagès, Coordinador Territorial de la Unió de Pagesos al Camp de Tarragona i president de la DOP Avellana de Reus durant tres mandats.

Imatge final de tots els premiats i reconeguts en aquesta primera edició.

En el torn de parlaments, la presidenta de la DOP Avellana de Reus, Ester Gomis, celebrava que enguany la collita ja està feta i que és prou bona; reivindicava la finalitat de la Festa de l’Avellana com a espai des d’on difondre la realitat d’aquest fruit sec; i recordava que tots els qui es mouen al voltant de l’avellana n’han de ser prescriptors i ambaixadors de la terra on neix aquest preuat producte.

Per la seva part, Pere Guinovart recordava als assistents que “el sector pagès està molt tocat i enfonsat pels preus baixos i l’augment de la producció que suposa mantenir conreus com el de l’avellana. No podem permetre que pleguin menys joves pagesos perquè si els qui haurien de ser el nostre relleu decideix dedicar-se a altres feines, el camp se’n anirà a norris”.

La Festa de l’Avellana ha tingut com a entitats col·laboradores a la Generalitat de Catalunya, Diputació de Tarragona, Ajuntament de Reus, Reus Promoció, Ajuntament de La Selva del Camp, Ajuntament del Morell, Ajuntament de Riudoms, Cambra de Comerç de Reus i Eurecat.