El sector del llibre ha superat aquests temps de pandèmia amb més lectors, però amb una caiguda de les vendes a Catalunya al voltant del 20 %. El motiu principal va ser l’anul·lació del Sant Jordi presencial del 2020 però no pas l’únic i cal buscar altres explicacions derivades de comportaments socials i el creixement cultural del país.
Perquè, si bé és cert que el 23 d’abril representa un volum important de vendes per al sector a Catalunya, aquesta radiografia de l’època de la pandèmia té millors notícies a la resta de l’estat, on la facturació ha crescut al voltant de l’1 %.
Entre els efectes positius de la pandèmia hi ha un increment en l’índex de lectors, així com l’augment de les vendes en les plataformes en línia, amb creixements del 500 %. Per posar un altre exemple amb dades de la plataforma Libelista que és de les principals a nivell estatal, al febrer de l’any passat estaven venent un centenar de llibres al mes i ara, s’ha passat a uns 550 mensuals. A més, la seva pàgina ha crescut un 140 %, i ha assolit 250.000 usuaris l’any.
Les llibreries de proximitat també han registrat increments de vendes del 80 %. Afirmen que el confinament municipal ha permès que els veïns busquessin continguts per llegir a les seves poblacions i barris, afavorint el comerç proper.
El contrapunt a l’increment dels lectors és que durant el confinament la pirateria ha crescut i ho ha fet de forma bastant destacada a través dels grups de WhatsApp, així com Telegram i Facebook, en què els usuaris comparteixen arxius. Que es reparteixen gran quantitat de llibres d’una manera molt preocupant és una evidència que cal tenir molt en compte. Aquest fenomen ja es registrava a finals del 2019, però no amb tanta intensitat. Ara per ara, el que el sector deixa d’ingressar per la pirateria està al voltant de 200 milions d’euros, tot i que la que es produeix per WhatsApp no està quantificada.