3 min.
image_pdfimage_print

Imatge: Jacobo Maleriro

 

Els propers deu anys, el canvi climàtic i les seves conseqüències mediambientals es presenten com la major amenaça per a la humanitat. Així ho revela el nou Informe de Riscos Globals 2023 publicat pel Fòrum Econòmic Mundial. Aquest informe, basat en un sondeig amb la participació de 1.200 experts de tot el món, posa de manifest que les amenaces globals de caire mediambiental monopolitzen les preocupacions dels enquestats.

El fracàs en la mitigació i adaptació al canvi climàtic, les catàstrofes naturals i el col·lapse dels ecosistemes ocupen els primers quatre llocs segons la seva severitat prevista per a la seguretat mundial cap al 2030. Segons l’estudi, aquests riscos emergents podrien conduir a una “policrisi” en què es convergirien escenaris de manca de recursos naturals, conflictes geoeconòmics, migracions massives involuntàries i polarització social.

Malgrat tot, en el que portem de la present dècada, la pandèmia i la invasió de Rússia a Ucraïna han donat lloc a una llista de preocupacions més pròpies del passat. Des d’una perspectiva a curt termini de dos anys, els majors perills de desencadenar una crisi mundial estan relacionats amb el cost de vida, la inflació, la seguretat alimentària i energètica, les guerres comercials i fins i tot l’espectre de la guerra nuclear, problemes que ja havien estat abordats en dècades passades de progrés.

Mentre l’atenció col·lectiva del món es posa en “mode de supervivència” per les crisis actuals, els recursos per afrontar les amenaces emergents com el canvi climàtic es desvien cap a altres necessitats més immediates. També queda relegada l’agenda tecnològica dels drets digitals, tot i que els riscos derivats de la ciberseguretat continuaran sent una preocupació constant en la pròxima dècada.

Aquesta imatge mostra, a la perfecció, quines amenaces hi ha i com canviaran els propers anys.

 

En aquest context, és essencial destacar la necessitat d’una acció global coordinada per abordar el canvi climàtic i les seves repercussions. És evident que les crisis immediates poden acaparar l’atenció dels governs i la societat, però no podem oblidar que el canvi climàtic és una amenaça que requereix accions ara per evitar conseqüències més greus en el futur. És imperatiu que els recursos destinats a la resolució de problemes immediats no eclipsin els esforços per preservar el nostre planeta per a les generacions futures.

És també important considerar com les crisis actuals i emergents estan interconnectades. Les migracions massives, per exemple, poden ser un resultat directe del canvi climàtic i les catàstrofes naturals. Així, abordar el canvi climàtic no només té ramificacions mediambientals, sinó que també és essencial per analitzar i provar de resoldre altres problemes globals com la migració forçada i els conflictes geoeconòmics.

El canvi climàtic és el principal desafiament dels propers deu anys i requereix una resposta global urgent. Tot i que les crisis immediates poden captar l’atenció, és cabdal no perdre de vista la urgència de preservar el nostre planeta i prendre mesures per mitigar els efectes del canvi climàtic. La cooperació internacional i la presa de consciència són crucials per garantir un futur sostenible per a tothom.

Si vols consultar tot l’informe Global Risks Reports 2023, fes CLIC AQUÍ