2 min.
image_pdfimage_print

Imatge: Jacobo Maleriro

 

Hong Kong, amb el seu perfil urbà esvelt i avantguardista, s’ha consolidat com la ciutat líder mundial en alçades sobresortints, amb resplendent grandesa que arriba a tocar el cel. Segons les dades del Consell d’Edificis Alts i Hàbitat Urbà, a novembre de 2023, Hong Kong ostenta amb orgull el títol de la ciutat amb el major nombre d’edificis que superen els 150 metres d’altura: un impressionant xifra total de 552 gratacels que redefineixen el seu horitzó urbà.

Els inicis d’aquesta odissea vertical es remunten als primers compassos de la dècada dels 80, amb la construcció dels dos primers gegants urbans: el Hopewell Centre i el Sun Hung Kai Centre, amb més de 200 metres cadascun. Aquestes icones arquitectòniques no només van transformar el perfil de la ciutat, sinó que també van marcar l’inici d’una època en què Hong Kong es convertiria en la capital mundial dels gratacels.

En segon i tercer lloc, amb 390 i 316 edificis que superen els 150 metres d’altura, respectivament, trobem les metròpolis xineses de Shenzhen i la capital econòmica dels Estats Units, Nova York. Malgrat ser destronada per ciutats asiàtiques, Nova York va ser pionera en la construcció d’edificis alts, gràcies sobretot a la prosperitat econòmica que va experimentar durant la primera meitat del segle XX, reflectida en la gran quantitat d’edificis que es van construir a la metròpoli.

Dubai, als Emirats Àrabs Units, ocupa la quarta posició amb un total de 258 edificis que superen aquesta mesura. La ciutat acull el gratacel més alt del món, el Burj Khalifa, que fa uns impressionants 828 metres d’alçada. Amb aquesta joia arquitectònica, Dubai consolida la seva presència com una destinació urbana que desafia els límits de l’altura i la grandesa arquitectònica.

Shanghai amb 183 gratacels, Tokio amb 172 i Kuala Lumpur amb 164, tanquen el rànquing de ciutats amb edificis de més de 150 metres d’alçada. La primera ciutat europea que apareix al llistat mundial, amb només 13 gratacels d’aquestes mesures, és Courbevoie, a França. La primera ciutat espanyola que trobem al lloc 146 del rànquing i 10 gratacels, és Madrid.