2 min.
image_pdfimage_print

Les Terres de l’Ebre han acollit aquests dies les I Jornades Internacionals de Memòria, Història Pública i Turisme, una iniciativa pionera impulsada pel Memorial Democràtic, el Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre (COMEBE) i els Serveis Territorials del Departament a les Terres de l’Ebre. Aquesta trobada va reunir més d’una vintena d’experts de diverses disciplines per debatre sobre els reptes i les oportunitats que presenta el turisme de memòria a Catalunya.

L’objectiu principal de les jornades ha estat potenciar el caràcter educatiu i cívic del turisme de memòria, alhora que es prevenia el risc de banalització dels espais memorials. S’han celebrat a Tortosa i Corbera d’Ebre, dos municipis clau per la seva riquesa patrimonial en termes de memòria històrica. L’església del Poble Vell de Corbera d’Ebre, declarada Bé Cultural d’Interès Nacional el 1992, ha acollit la major part de les activitats.

Durant els tres dies de les jornades, els participants han gaudit d’un programa variat amb ponències, col·loquis, taules rodones i conferències. Entre els ponents, hi ha assistit figures de renom internacional i nacional, com Audrey Chaix, directora del Musée de la Grande Guerre de Meaux (França); Anne Hertzog, professora de la Université Cergy-Pontoise; David González, professor de la Universitat de Barcelona; i Cinta Farnós, directora del COMEBE, entre d’altres.

Els assistents també han tingut l’oportunitat de realitzar visites guiades a exposicions i equipaments culturals destacats, com el Centre d’Interpretació 115 dies a Corbera d’Ebre i la mostra “Invisibles però decisives”, que rememora el paper de les dones durant la batalla de l’Ebre.

La cloenda de les jornades ha coincidit amb la celebració de la Nit dels Museus. L’esdeveniment ha culminat amb un espectacle poètic, narratiu i musical a càrrec del cantant Eric Vinaixa, qui ha homenatjat al poeta Roc Llop, exiliat i deportat al camp nazi de Mauthausen-Gusen.

La Xarxa d’Espais de Memòria Democràtica

A Catalunya, el turisme de memòria s’articula al voltant de la Xarxa d’Espais de Memòria Democràtica, que agrupa prop de 200 indrets representatius del patrimoni memorial del país, com centres expositius, trinxeres, búnquers, fosses comunes, camins de memòria, monuments memorials, arxius i centres de documentació. El Memorial Democràtic és la institució que coordina i gestiona aquesta xarxa, oferint serveis d’assessorament i col·laboració als ajuntaments i associacions memorialistes que ho sol·liciten. Les seves tasques se centren, especialment, en la senyalització de llocs i camins, així com en la creació d’itineraris de memòria democràtica.

Les I Jornades Internacionals de Memòria, Història Pública i Turisme han posat de manifest la importància del turisme de memòria com una eina indispensable per entendre el nostre present a través del passat. Aquest model de turisme no només contribueix a la preservació del patrimoni històric, sinó que també fomenta una reflexió crítica sobre la nostra història i els valors democràtics. La commemoració, l’educació i la transformació social són elements clau que permeten que el turisme de memòria esdevingui un motor de desenvolupament cultural i cívic.