2 min.
image_pdfimage_print

Imatge: Jacobo Maleriro.

 

Els pròxims deu anys, el canvi climàtic i les seves conseqüències seran la major amenaça per a la humanitat. Aquesta és la principal conclusió de l’Informe de Riscos Globals 2024, publicat pel Fòrum Econòmic Mundial fa pocs dies, i que proporciona una visió crítica sobre les amenaces que tindran un impacte més significatiu a mig termini.

Aquestes conclusions es basen en les opinions de 1.490 experts de tot el món. El que més destaca és que les amenaces de caire mediambiental monopolitzen les preocupacions de tots ells. Els esdeveniments climàtics extrems, els canvis crítics en els sistemes terrestres, la pèrdua de biodiversitat i el col·lapse dels ecosistemes, així com la escassetat de recursos naturals, ocupen les primeres posicions en termes de la seva severitat i impacte previstos en la seguretat mundial en els pròxims deu anys.

D’altra banda, els experts alerten sobre un altre perill imminent: la informació falsa i la desinformació. Segons el mateix informe, aquests dos riscos podrien alterar radicalment els processos electorals en diverses economies en els pròxims dos anys. Aquesta amenaça no només afecta la percepció de la legitimació dels governs recentment elegits sinó que també implica un risc substancial de disturbis polítics, violència, terrorisme i, a llarg termini, l’erosió dels processos democràtics.

És important notar que, tot i que la desinformació seguirà sent una amenaça significativa en la propera dècada, els quatre riscos més greus que el món haurà d’enfrontar estaran vinculats al canvi climàtic. Aquesta constatació posa de manifest la urgència de prendre mesures concretes i significatives per abordar aquesta crisi ambiental que afecta no només la seguretat mundial sinó també el futur de la nostra Terra.

Les conclusions de l’Informe de Riscos Globals 2024 ens recorden la importància de reconèixer i actuar davant de les amenaces més importants per a la humanitat. Que el canvi climàtic emergeixi com la gran amenaça dels propers deu anys no és nou, cert, però evidencia la necessitat d’abordar aquesta qüestió urgentment. Ser conscients de la perillositat de la desinformació i treballar en la protecció de la nostra democràcia i l’estabilitat política, han de ser altres mals de cap a guarir quan abans.