2 min.
image_pdfimage_print

La Ciutat de Mèxic, amb una població que supera els 22 milions d’habitants, es troba davant una crisi hídrica sense precedents. Aquesta metròpoli, una de les més extenses del planeta, pateix les conseqüències d’una perfecta tempesta formada per desafiaments geogràfics, infraestructurals, anys d’escasses pluges, sequeres prolongades i un increment de les temperatures. Tot això ha col·locat sota una pressió insostenible el seu sistema de distribució d’aigua, fent trontollar la capacitat de satisfer una demanda creixent.

La situació es fa més complexa quan examinem les xifres recents de l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE). El consum per càpita d’aigua a Mèxic durant l’any 2021 va arribar als 697.000 litres, un nombre que, tot i romandre relativament estable al llarg de les dues últimes dècades, posiciona el país entre els més alts consumidors d’aigua a nivell mundial.

Contrastant amb aquest panorama, trobem que gairebé un terç dels recursos hídrics del planeta es localitzen a Sud-Amèrica, segons informa la Global Water Partnership (GWP). Darrera Brasil, Colòmbia i Perú compten amb la més gran quantitat d’aigua del món. Tot i això, aquests dos països presenten també els índexs més alts de consum per persona, amb aproximadament dos milions i 1,7 milions de litres respectivament, gairebé el doble que Mèxic.

És un parany pensar que l’aigua és un recurs inesgotable. Com remarca un estudi de l’Institut de Recursos Mundials, la majoria dels països llatinoamericans presenten un risc mitjà de vulnerabilitat a la sequera. Això ens situa davant de la necessitat imperiosa de gestionar de manera més eficient el consum i distribució d’aigua.

Els números de l’OCDE no sols tenen en compte l’aigua que fem servir de manera privada en la higiene personal, la bugaderia, els lavabos i rentavaixelles, sinó també la consumida per la indústria. S’exceptuen, tot i això, les centrals hidroelèctriques. Ens trobem, doncs, davant d’un repte col·lectiu on la preservació de l’aigua comença per la consciència de cada individu i la política de cada nació.

La gràfica que acompanya aquest text ens mostra d’una forma visualment clara la situació, facilitant la comparació del consum d’aigua per càpita entre diferents països i regions, posant en relleu la necessitat d’una mirada global per afrontar un desafiament que és, sense dubte, un dels més apressants del nostre temps.