L’home de les ciutats invisibles, 100 anys després

Article d’opinió d’Òscar Ramírez Dolcet

El Centenari del naixement de l’escriptor italià Italo Calvino és un moment oportú per reflexionar sobre la seva vida i llegat literari. Nascut el 15 d’octubre del 1923 a Cuba, es va convertir en una de les figures més importants de la literatura italiana del segle XX. Tot i que la seva vida va ser més breu del normal, les seves obres han deixat una empremta perdurable al panorama literari mundial.

Italo Calvino és conegut pel seu estil únic i la seva capacitat per fusionar la realitat i la fantasia de manera magistral. Al llarg de la seva carrera, va publicar una àmplia gamma d’obres que abastaven diferents gèneres i temàtiques. Tot i això, una de les més destacades i aclamades és “Les ciutats invisibles”. Publicat per primera vegada el 1972, aquest llibre ha esdevingut un clàssic de la literatura contemporània.

“Les ciutats invisibles” és una exploració poètica de les ciutats imaginàries descrites per Marco Polo a l’emperador Kublai Kan. Calvino presenta una sèrie de breus descripcions d’aquestes ciutats fictícies, que abasten des de ciutats suspeses a l’aire fins a altres ocultes sota l’aigua. A través d’aquestes narratives, Calvino planteja preguntes profundes sobre la naturalesa de les ciutats, la percepció humana i la construcció de la realitat. Amb la seva prosa evocadora i la seva imaginació desbordant, el llibre captiva el lector i el submergeix en un món de meravella i reflexió.

Una imatge d’Italo Calvino. Foto de creative commons.

 

Lamentablement, la vida de Calvino es va veure truncada prematurament el 19 de setembre del 1985, quan va morir a l’edat de 61 anys arran d’un ictus. La seva mort primerenca va deixar un buit al món literari i va privar els lectors de noves obres mestres que sens dubte hagués creat.

La carrera literària de Calvino va abastar diferents etapes, i en cadascuna va deixar una marca indeleble. Va començar la seva trajectòria com a escriptor en el corrent del neorealisme italià, influït per la postguerra i les experiències de la resistència antifeixista. Calvino, però, aviat va abandonar aquest enfocament i es va endinsar en un període més experimental i fantàstic. Les seves obres posteriors, com “El baró rampant” i “El cavaller inexistent”, van explorar temes d’identitat, llibertat i la relació entre la realitat i la imaginació.

Tot i el seu indiscutible talent i contribucions a la literatura, Calvino continua sent relativament desconegut fora d’Itàlia. La seva manca de reconeixement internacional es pot atribuir en part a les barreres de l’idioma i a l’escassa promoció de la seva obra a altres països. Tot i això, el seu llegat literari mereix un reconeixement més ampli i un impacte global.

Per mantenir viva l’obra d’Italo Calvino i garantir que la seva influència literària continuï perdurant, cal promoure i difondre els seus escrits a tot el món. Les activitats com la traducció de les seves obres a diferents idiomes, l’organització d’esdeveniments literaris en honor seu i la inclusió dels llibres en els plans d’estudi acadèmics poden contribuir a una apreciació i comprensió més grans del seu treball.

Resumint, el Centenari del naixement d’Italo Calvino ens ofereix l’oportunitat de recordar i celebrar un dels grans escriptors del segle XX. No perdem aquesta grandiosa oportunitat.