2 min.
image_pdfimage_print

Portada de la publicació que ha elaborat l’ICAC.

 

La difusió dels elements arquitectònics i patrimonials que configuren una ciutat com Tarragona, plena d’història i un llegat esplèndid, és essencial per donar a entendre a la societat l’espai que viuen i trepitgen. El Col·legi Oficial d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d’Edificació de Tarragona (COAATT) sempre ha col·laborat en aquells projectes que possibiliten aquesta difusió i també ho ha fet amb aquesta obra.

Es tracta de “El circ romà de Tarragona. Monument i ciutat” que ha impulsat l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC) i del qual en són autors Josep Maria Macias, Josep Maria Puche, Pau Solà-Morales, Josep Maria Toldrà, Ivan Fernández, Anna Ferré i Josuè Andreu.

El llibre és fruit d’un projecte docent i de recerca desenvolupat per membres de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC) i de l’Escola Tècnica Tècnica d’Arquitectura (ETSA) de la Universitat Rovira i Virgili (URV). Ambdues institucions s’han unit per crear un espai de treball interdisciplinari que dota la docència i la recerca universitàries d’una personalitat pròpia. Una part destacable és que l’alumnat i el professorat han participat en la documentació i anàlisi del Circ romà de Tarragona, creant una obra singular i d’interès tant per al públic especialista com general.

Òbviament, el llibre té el seu atractiu perquè parla d’un monument emblemàtic de la ciutat de Tarragona. Amb una superfície de quatre hectàrees, l’omnipresència del Circ romà de Tarragona converteix aquest monument en una realitat patrimonial immanent a una part significativa del centre històric contemporani de la ciutat. Des del segle V, el Circ ha experimentat un procés de transformació que, des del punt de vista urbanístic, va acabar al segle XIV amb l’expansió de la ciutat.

El Circ romà de Tarraco és un excel·lent cas pràctic amb què desenvolupar aquesta estratègia d’aprenentatge i experimentació metodològica. Resultat de 1900 anys d’història, permet entendre l’aparició de la ciutat actual com a resultat d’un procés involuntari de determinisme urbanístic. Amb totes aquestes dades i dates, a quin bon tarragoní o amant de la història i el patrimoni de qualsevol lloc no li agradaria llegir aquest llibre? El recomanem al 100%