Entrevista realitzada per Òscar Ramírez Dolcet
Altafulla i Roviano es van agermanar de manera oficial fa quasi dues dècades. Els altafullencs i els habitants del municipi italià, situat a la regió de la Lazio i amb una població propera als 1.500 habitants, s’han conegut en persona viatjant d’un poble a l’altre en diverses ocasions. Hi ha llaços culturals, socials, moltes semblances i, amb el decurs dels anys, moltes amistats que es mantenen. Els agermanaments sempre comencen en la distància però el temps permet que aquesta no tingui quasi cap importància.
Un dels elements que comparteixen Altafulla i Roviano és el canvi de les persones que són al capdavant d’ambdós ajuntaments que han entrat a l’alcaldia arran de les últimes eleccions municipals. Roviano té, com Altafulla, gent jove al capdavant de la gestió municipal. El Mattia Folgori, alcalde de Roviano, té 35 anys, és un amant del rock i gaudeix amb les converses amb altres persones. Conversem amb ell per recordar com va nàixer tot i com evoluciona en aquesta relació fraternal.

Mattia Folgori és alcalde de Roviano des del 2019.
Mattia, una de les similituds actuals entre Altafulla i Roviano és l’edat dels seus alcaldes. L’Alba, el Jordi i tu formeu part d’una generació de nous polítics que volien treballar pel seu municipi malgrat la possible inexperiència deguda a l’edat. Fins a quin punt creieu que és important que els joves es comprometin amb la vocació de servei municipal en benefici de tota la població?
És un signe positiu de renovació en un període històric en què la política pateix un fort descrèdit a nivell nacional i europeu, probablement a causa d’accions polítiques que en els darrers anys han creat falses expectatives al món de la joventut.
En el teu cas, quin és el balanç del mandat fins ara? Quines són les accions més importants que has fet com a alcalde?
En aquest primer any hem assolit objectius importants que hem perseguit després de la reconfirmació del nostre grup polític “Roviano Punto EA Capo” al capdavant del país des del 2014. Malauradament, l’emergència de Covid ha frenat moltes activitats que hem estat intentant recuperar els darrers mesos on l’emergència s’ha relaxat una mica. Hem rebut diversos préstecs que ens permetran tancar infraestructures viàries i renovar algunes zones del municipi, des d’equipaments esportius fins a llocs de cultura, sense deixar de centrar-nos en polítiques sostenibles.

El Castello Brancaccio és un dels monuments més emblemátics de Roviano.
Quins creus que són els punts en comú entre Roviano i Altafulla?
El fet de poder comptar amb una població juvenil encara forta, sobre la qual intentar construir un nou camí per al futur i la bellesa de preservar un important patrimoni històric a valorar.
Explica’ns com són els habitants de Roviano …
Els Rovianesi són un poble meravellós i obert, lliure de qualsevol prejudici. El nostre municipi ha acollit moltes famílies de diferents grups ètnics que s’han integrat al llarg del temps i que ara són una part activa de la nostra comunitat. En un món on encara es construeixen murs i divisions, el nostre és un missatge que va en la direcció contrària.
I què en saps dels habitants d’Altafulla? Què és el que més t’agrada d’aquest municipi?
No en sé molt d’Altafulla però recordo amb plaer les moltes activitats d’intercanvi que s’han organitzat al llarg del temps. Recordo bé el meu únic viatge del 2005 quan vam venir a jugar un torneig de futbol. Hi havia molta gent disponible i molts somriures i ganes de conèixer-se. Un dels punts forts del nostre agermanament és el fet que moltes famílies de Roviano i Altafulla continuen sentint-se i veient-se periòdicament fins i tot fora de les activitats organitzades pels comitès. Això és un símptoma d’un gran vincle.
L’agermanament entre els dos pobles va començar el 2003. La gent d’Altafulla ha estat a Roviano i la gent de Roviano a Altafulla. Què creus que s’ha après d’aquests intercanvis? Quin és, al seu parer, la seva utilitat?
Els contactes entre les administracions municipals de l’època es van iniciar uns anys abans i es van formalitzar definitivament a finals del 2002. Davant de diferents realitats i estils de vida, s’obren camins de creixement social per a tota la comunitat.
Fins a quin punt és important la relació entre ciutats de diferents països però amb algunes similituds com en el cas d’Altafulla i Roviano?
Compartir elements comuns és una virtut que s’ha de maximitzar si volem rellançar una activitat social encara més forta. Hem de centrar-nos en elements d’intercanvi que puguin afavorir la formació i les oportunitats laborals potencials; en això, la comunitat europea aporta fons que hem de saber aprofitar.
En aquests moments en què la societat tendeix a desconnectar de l’ésser humà per connectar-se a allò tecnològic, encara cal establir aquestes xarxes d’agermanament?
Segur que la tecnologia ha facilitat les relacions de comunicació amb el pas del temps i sobretot sota el bloqueig. Tots hem après molt ràpidament a fer videotrucades, trucades a conferències, etc, etc., però crec que la relació humana i social que s’estableix entre persona i persona no es pot canviar per qualsevol tecnologia.

Part de la història de Roviano passa per aquesta àrea arqueològica de Ponte scotonico.
La cultura, el patrimoni, la història, el turisme o fins i tot la tradició de pagesia són elements que formen part del paisatge d’Altafulla i de Roviano. Quins són els més importants i com s’han de combinar?
La cultura i el turisme són dues àrees importants en què treballem per rellançar i millorar els nostres territoris, no només Roviano, sinó també a tota la zona de la vall d’Aniene, que té 31 municipis. Pot obrir un nou camí i crear noves oportunitats.
Els vincles d’agermanament entre els dos municipis s’han mantingut, tot i que a certa distància en els darrers anys. Amb els nous coalcaldes d’Altafulla heu recuperat la relació en l’últim període. És així?
En els cinc anys anteriors en què, malauradament, no hem pogut organitzar visites als dos països, hem mantingut un vincle molt fort, especialment amb els representants del comitè d’Altafulla. Amb el nou govern d’Altafulla ens vam sentir la vigília de Pasqua per saludar-nos i intercanviar algunes idees. Va ser un moment molt bonic i emocionant.

El “laboratorio della pupazza” forma part del calendari festiu de Roviano.
La situació actual de Covid19 ha obligat a mantenir la distància física també en aquest sentit. Havíeu previst arribar a Altafulla fa uns mesos, però era impossible. Com es va viure l’efecte Covid19 a Roviano?
Teníem prevista una visita amb vosaltres per al 25 d’abril, però aleshores el Covid19 ho va bloquejar tot. Ens hauria agradat haver estat allà en un dia tan important per a la història de la nostra nació.
I ara, quina és la situació i les perspectives de futur més properes?
Molt dependrà de com segueixi la pandèmia i de que puguem controlar ràpidament aquest terrible virus. Els propers dies les escoles també tornaran a obrir-se aquí a Roviano i, sens dubte, és un signe més d’un petit retorn a la normalitat per als nostres fills que han patit molt aquest difícil període.
Quin missatge vols enviar com a alcalde de Roviano als habitants d’Altafulla?
En un moment tan fosc, puc dir que no es rendeixin i que continuïn lluitant. I espero poder tornar a la normalitat quan abans amb l’objectiu de tornar-nos a veure el més aviat possible i tornar a aquells moments de convivència que han emocionat a les nostres comunitats.