2 min.
image_pdfimage_print

Milan Kundera als anys 80. Foto: Wikipedia.

 

Article d’opinió d’Òscar Ramírez Dolcet

La mort Milan Kundera, a l’edat de 94 anys, ens obliga a generar una reflexió sobre la importància i el llegat d’aquest escriptor txec. Tot i que inicialment va ser subestimat per prejudicis i estereotips, Kundera es va convertir en un autor de renom mundial i la seva literatura va captivar milions de lectors amb el seu enginy. Per tant, és del tot lícit ressaltar la rellevància de la seva obra, destacant la importància de superar els convencionalismes literaris i apreciar la riquesa de la seva escriptura.

A principis dels 2000, perquè en aquella època Kundera estava molt de moda, vaig pensar en llegir-lo. Tot i el meu interès per la literatura centreeuropea i la meva afinitat amb escriptors com Kafka, confesso que inicialment vaig desestimar la recomanació. Kundera em semblava un escriptor reeixit dels anys 80 i temia que la seva obra estigués impregnada d’un tuf anticomunista, cosa que no encaixava amb els meus ideals. Tot i això, finalment em vaig rendir i vaig llegir Kundera a fons.

Tot i la meva tardana trobada amb l’obra de Kundera, vaig poder apreciar la raó per la qual va vendre milions d’exemplars i es va convertir en un autor famós. Kundera va equilibrar magistralment el la ironia i l’absurd kafkià amb un toc d’humor cervantí. El seu estil únic atrapa el lector i el submergeix a les profunditats de les emocions humanes, les relacions de parella, la sexualitat, l’amor i la filosofia. Destaco especialment l’obra “El llibre dels amors ridículs”, un conjunt de set contes que malbaraten comicitat i, alhora, ofereixen una mirada àcida i cruel des d’una perspectiva masculina.

Al llarg de la seva carrera, Milan Kundera va deixar un llegat literari perdurable i significatiu. Les seves obres aborden temes universals i transcendeixen barreres culturals i temporals. Encara que va aconseguir la seva fama més gran en la dècada de 1980, amb novel·les com “La insuportable lleugeresa de l’ésser”, Kundera continua sent un autor rellevant en el panorama literari actual. La seva capacitat per explorar la complexitat de les relacions humanes i la seva comprensió profunda de la condició humana el converteixen en un escriptor atemporal.

La mort de Milan Kundera ens porta a reflexionar sobre la importància de superar els certs dobles valors i a descobrir noves obres literàries. El seu llegat literari perdurarà, convidant els lectors a explorar les profunditats de l’experiència humana a través de la seva obra.