4 min.
image_pdfimage_print

Informa Sara de Rivas Rull

L’any 218 aC, poc després de desembarcar per primera vegada a la Península Ibèrica, els romans fundaven un campament militar a Tarraco. Avui, 30 de novembre del 2020, fa 20 anys que l’UNESCO, reunida a la ciutat australiana de Cairns, va anunciar que es declarava patrimoni cultural de la humanitat al conjunt arqueològic de Tàrraco.

Un dels monuments del conjunt és la Vila Romana dels Munts, que trobem al nostre municipi i que és una de les viles aristocràtiques millor conservades de la Hispania romana.

Per celebrar aquesta data tan important, hem tingut el plaer d’entrevistar la Mònica Borrell, gran apassionada pel patrimoni i la cultura i directora del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona des de 2017. Borrell va arribar a Tarragona amb l’objectiu de dirigir el MNAT i demostrar el potencial patrimonial del conjunt arqueològic. Avui ens explica quina ha estat la seva evolució des de la declaració de l’UNESCO:

Mónica Borrell és la directora del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona des de l’any 2017.

Què va suposar per a Tarragona la Declaració de Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO ara fa 20 anys i després d’un procés llarg dificultós?

La incorporació a la llista de  la UNESCO és sempre un reconeixement i una responsabilitat. El reconeixement internacional que associa el conjunt arqueològic de Tàrraco amb altres béns d’excepcional rellevància reconeguts arreu del món. I la responsabilitat, afegida a la que de per si ens encomanem amb el nostre patrimoni, de preservar-lo per al conjunt de la humanitat.

A nivell de gestió del patrimoni de la ciutat, què s’ha fet des del govern i les institucions?

Si fem un repàs a aquests vint anys s’ha fet molta feina, però evidentment en queda molta més. Per part de totes les institucions i entitats implicades, que en són diverses. Actualment coneixem molt millor aquest patrimoni, el tenim més ben documentat i estudiat, i el gaudi per part de la ciutadania és major.

Les restes del teatre romà, a la Part Baixa de la ciutat de Tarragona.

Hi ha algun espai, com el del Teatre, que encara no s’han acabat de concretar i que sofreixen una manca d’intervenció o, com a mínim, hi ha aquesta sensació. Què n’opina?

La casuística del teatre romà ha estat complexa des de fa temps, per qüestions de titularitat i litigis. L’any 2018 la Generalitat va presentar al públic unes primeres actuacions que han permès que el teatre romà s’incorpori a la visita cultural, turística i escolar de Tàrraco. I juntament amb l’Ajuntament de Tarragona va presentar el projecte del Parc Arqueològic del Port de Tàrraco. Seguim avançant conjuntament en aquesta línia, en l’àmbit urbanístic, de recerca i difusió, i és previst que hi hagi noves inversions per part de la Generalitat.

S’han complert les expectatives que hi havia quan es va presentar la candidatura de Tarragona per ser Patrimoni Mundial?

Segurament no s’hauran complert totes les expectatives de tothom, però com he comentat, els avenços assolits són evidents.

Creu que les tarragonines i els tarragonins són conscients del valor que té el patrimoni de la seva ciutat? La declaració de l’UNESCO ha ajudat en la tasca de difusió?

Crec que la gent de Tarragona és conscient del valor d’aquest patrimoni i del seu reconeixement per part de la UNESCO. Però la tasca d’aprofundir aquest coneixement i l’estima ha de ser continuada.

La graderia del Circ Romà, al tram de la plaça dels Sedassos

Pel que fa a la Vila Romana dels Munts que tenim a Altafulla, quines millores s’hi han pogut fer al llarg d’aquests 20 anys?

Actualment Els Munts és objecte d’una intensa activitat sostinguda i en diferents àmbits de gestió. La recerca, que no necessàriament les excavacions, va endavant i aquest any 2021 esperem publicar una monografia de síntesi. Hi ha un programa de conservació i restauració per al conjunt de la vil·la i les activitats de divulgació són continuades. L’any 2018 es va fer una adequació de la zona dels banys que va permetre millorar i ampliar els recorreguts i la qualitat de la visita i properament esperem seguir aquest treball a la zona de la domus amb la renovació de la coberta.

Per acabar, centrant-nos en el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona, com estan avançant les obres de reforma i quan es calcula que podran estar enllestides?

Les obres de reforma són llargues i complexes, no només pels treballs materials, sinó també pels temps administratius. Dit això, i tot i que el Ministerio les va començar amb un cert retard respecte el previst, avancen correctament. Podem dir que avui som a l’equador del projecte.

 

Segurament, l’element patrimonial més emblemàtic i conegut de la Tarragona romana.