2 min.
image_pdfimage_print

Joan Boronat i Boronat ha mort aquest passat dimarts al vespre a Salomó, a l’edat de 74 anys. Ha estat de manera imprevista; una notícia que ha deixat glaçat a tot el poble. I és que en Joan era un pagès de tota la vida, amb estimació a la terra, a la feina ben feta, a la família i als seus amics, que eren moltíssims. Era, però, un pagès molt especial, perquè al llarg de la seva vida va estar molt vinculat a l’activitat cultural. Des de ben jove va formar part de l’Elenc Salomonenc, un grup de teatre impulsat per mossèn Joan Bernadas, a qui tan admirava, els anys seixanta i setanta del segle passat. En fou actor en la major part de les obres que es van representar a la sala del Sindicat, fet que el portaria, després, a dirigir el grup.

Joan Boronat en un acte públic de cloenda de temporada.

Va ser també un dels principals impulsors de la gran renovació escènica del Ball del Sant Crist de Salomó, el popular ball parlat que es representa cada any a l’església del poble. Amb d’altres membres actius vinculats al Ball, va establir ferms lligams amb l’Institut del Teatre de Barcelona, i va contribuir en la transformació i conversió de l’espectacle en el format actual. Durant anys en va ser l’actor principal, i també va assumir tasques de direcció. Ara representava el paper de rector.

Des del seu càrrec a l’Ajuntament –va ser l’alcalde del municipi durant 27 anys– va establir contactes amb totes les administracions per tal de potenciar i difondre el Ball del Sant Crist. Gràcies a la seva tenacitat i capacitat de treball es van aconseguir cotes de popularitat extraordinàries. Les representacions del Ball han estat admirades pel president de la Generalitat, consellers del Govern, càrrecs de la Diputació, altes jerarquies eclesiàstiques i destacades personalitats del món cultural. La seva insistència va fer que l’espectable figurés en les planes de la premsa, les emissores de ràdio i les pantalles de la televisió.

La seva estima i dedicació en vers el Ball no tenia límits. Sempre al peu del canó fins a darrera hora. En Joan, com a president de l’Associació Ball del Sant Crist, va tenir sempre un gran pregonament i es va guanyar el respecte de tot el col·lectiu. Sens dubte, forma part de la historia contemporània del Ball del Sant Crist i deix una petjada molt profunda.

La Junta Directiva del Ball i el conjunt de l’entitat sent molt la seva pèrdua i transmet el més sentit condol a la família i a tothom que se l’estimava.