3 min.
image_pdfimage_print

Més clar, l’aigua. El desplegament de la fibra òptica a Altafulla aquest any 2021, que fa pocs dies garantien alguns representants municipals, no es farà enguany i, de fet, tampoc està previst pel proper any 2022.

Segons ha pogut saber aquesta revista, Telefónica està impulsant un “projecte far” o, dit d’una altra manera, un Pla de Reestructuració de les Xarxes que passarà per desconnectar de la xarxa de coure les centrals convencionals de tot l’estat espanyol, començant per aquelles de municipis més petits. La desconnexió de les centrals de coure, òbviament, va acompanyada de la connexió a la xarxa de fibra òptica.

Al llistat al qual ha tingut accés en exclusiva aquest mitjà, on es poden veure les centrals de coure de la província de Tarragona que seran apagades i amb la data prevista, Altafulla no hi apareix. Ni a la previsió del 2021, ni a la del 2022 ni tampoc a la del 2024 o 2025. És cert que la llista es va actualitzant semestralment i que alguns municipis que ara no hi són, hi podrien aparèixer més endavant. I aquí hi ha un altre factor a tenir en compte: perquè es faci el canvi de xarxa de fibra a xarxa de coure, el municipi on hi ha la central de coure que es desconnectarà ha de tenir feta la preinstal·lació de fibra a tots els seus carrers. A Altafulla, com va explicar al seu moment aquesta revista, només hi ha un 30% de la xarxa viària preparada per a la fibra.

Telefónica no té cap trucada oficial de l’ajuntament

Deixant a banda que Telefónica funciona a cop de correu electrònic quan es tracta de fer una demanda concreta, perquè les administracions locals només tenen aquesta via de comunicació per arribar als departaments corresponents que gestionen i resolen les peticions, des de la companyia asseguren que no han rebut cap trucada oficial des del consistori altafullenc ni tenen constància de cap possible consulta.

Una altra cosa molt diferent és que des del departament comercial s’hagin posat en contacte amb l’ajuntament per comunicar l’existència del Pla de Reestructuració de les Xarxes esmentat abans. Telefónica sí està comunicant l’existència del Pla però no parla mai de dades concretes, de manera que si s’ha parlat amb l’ajuntament d’Altafulla ha estat per la necessitat de l’empresa i no per insistència municipal segons ens detallen fonts d’aquesta mateixa companyia.

A més, Telefónica es comunica amb els municipis perquè així l’ha instat a fer-ho la Comisión Nacional de los Mercados y la Competencia (CNMC), òrgan que vol assegurar-se que Telefónica obre la seva obra civil per garantir a la resta d’operadores de telecomunicacions que puguin fer ús de la infraestructura física de Telefónica per efectuar els seus propis desplegaments de xarxa.

Brises del Mar i la recollida de firmes

Explicat més clar, companyies com Orange, Vodafone o MásMóvil necessiten accedir a l’obra pública que tenen desplegada les grans empreses com Telefónica per donar servei als seus usuaris. Això ha passat amb la urbanització Brisas del Mar on la teleoperadora Adamo es farà càrrec de fer-hi arribar la fibra aquest estiu perquè hi ha feta la preinstal·lació, perquè hi ha hagut demanda veïnal i també perquè Telefónica no disposa del personal per a fer-ho.

Per acabar hem de dir que, un cop feta la consulta amb Telefónica, a aquesta companyia sí que li consta que fa pocs mesos i a través d’un veí es va fer una recollida de signatures per a reclamar la instal·lació de la fibra. Va ser a través d’una campanya que va acabar morint al ple de l’ajuntament. Des de l’empresa telefònica es matisa que en altres casos similars, els representants municipals han acabat fent de portaveus dels veïns entrant les firmes recollides en format de petició de nou servei al departament corresponent de Telefónica. En moltes ocasions, afegeixen, la gestió municipal ha arribat a bon port i els tràmits de l’arribada de la fibra s’han accelerat.