Octubre i el terror al cinema

Article d’opinió de Judith Mata-Ferrer

Octubre és el mes del terror, la por i els ensurts. Halloween marca la temàtica mensual i hi ha pel·lícules per a tothom per a gaudir dels dies més horrorosos.

Des dels inicis del cinema, el terror ha sigut un tema molt present, sobretot en l’època de l’expressionisme alemany. Pel·lícules que han passat a la història com “El gabinet del Doctor Caligari” de Robert Wiene, o els inicis de Dràcula a “Nosferatu” de F. W. Murnau o les cintes de Fritz Lang. Tot i que a ulls nostres aquestes cintes les trobem extremadament velles, presenten una gran cinematografia que ha perdurat en el gènere fins als nostres dies, sentenciant les bases del terror.

Fotograma del film “Nosferatu” (1922)

Més endavant, hi ha pel·lícules que han passat a la història com les més terrorífiques i difícilment s’oblidaran els seus títols. Obres com “The exorcist” de William Friedkin, “Halloween” de John Carpenter o “La semilla del diablo” de Roman Polanski han horroritzat als cinèfils més atrevits des de la seva estrena fins avui en dia.

Imatge de La semilla del diablo (1968)

El terror és un gènere que traspassa fronteres i, tot i que gairebé només ens arriben les cintes americanes, també hi ha excel·lents històries terrorífiques d’arreu del món. A França hi va haver un moviment anomenat “Nouvelle Horreur Vague” en el que es van produir nombroses pel·lícules de terror. La seva màxima exponent és “Martyrs” de Pascal Laugier. Del cinema suec destaca “Déjame entrar” de Thomas Alfredson i, finalment, des de Barcelona, “REC” de Jaume Balagueró i Paco Plaza.

Però també hi ha espai per als més petits per a gaudir dels monstres i els vampirs en la seva mesura. Qualsevol pel·lícula de Tim Burton és adient per passar un Halloween d’allò més divertit. De la mateixa manera, pel·lícules com “Monster House” de Gil Kenan, “Hotel Transilvania” de Genndy Tartakovsky o “La Família Adams” de Barry Sonnenfeld. No obstant això, una molt bona opció també és “Coco” d’Adrian Molina i Lee Unkrich, que narra les aventures d’un nen durant les festes mexicanes del dia dels morts.

Per als més petits, l’època de Halloween té creacions com Hotel Transilvania.