Ombres xineses i calendaris tradicionals
Si les mesures del Covid-19 ens deixen anar a Barcelona abans del mes de març, us proposem veure dues exposicions molt interessants. La primera és una mostra d’ombres xineses que ens explica justament l’origen i evolució d’aquesta tècnica. Les ombres xineses són figures de cartró de color negre creades per a fer teatre que, en rebre la concentració d’un potent focus de llum, es projecten en una pantalla translúcida oferint als espectadors un joc d’ombres singulars.
Hi ha documents escrits que parlen de la importància al segle II aC dels espectacles d’ombres a la Xina. D’aquí, precisament, ens ha arribat el nom. Alguns estudis situen l’origen a l’Índia, Java, Balí… D’altres en reculen la procedència fins a la prehistòria quan els nostres avantpassats en fer fogueres, en l’interior de les cavernes, observaven siluetes fantàstiques a les roques.
Les ombres xineses com a espectacle s’introdueixen a Europa a la segona meitat del segle XVIII, primer com a espectacle per adults i, més endavant, adreçat als infants. Pel que fa a Catalunya, una de les primeres notícies es remunta a l’any 1800 a Barcelona on, una companyia de circ italiana, incorporà en les funcions escenes amb ombres. Més tard, a començament del segle XIX, en reunions familiars en sessions de sala i alcova, es representaven en les cases sainets també per a ombres.
Aquesta exposició ha estat confeccionada a partir de part de la col·lecció de materials d’imatgeria popular del folklorista Joan Amades i Gelats (Barcelona, 1890 – 1959) que es conserven en els arxius de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Estarà oberta del 4 de febrer al 7 de març a la seu del Departament de Cultura.
Calendaris tradicionals
La segona exposició que us recomanem és la de “Calendaris Tradicionals, des del món rural a la societat industrial”. En aquest cas, la mostra presenta un aproximació al que va ser la producció de calendaris i almanacs durant tot el segle XIX i principis del segle xx, unes publicacions que es van fer molt populars pels seus continguts, amb dades astronòmiques, religioses, festives i d’interès agrícola, com podien ser les llunacions, el pronòstic del temps o la celebració de fires i mercats. Una informació molt útil per a la població en general, però en especial per al món rural i la pagesia.
Juntament amb aquests continguts més pràctics i tabulats, els calendaris també contenien versos, dites, escrits sobre cultura popular o remeis, així com recomanacions per a la sembra i plantació dels productes del camp. De petit format i amb cobertes senzilles, les il·lustracions més vistoses quedaven reservades a les pàgines interiors, on apareixien moltes imatges arquetípiques de la vida de pagès i les feines del camp.
Amb el temps, els calendaris es van anar diversificant per temàtiques: n’hi havia de religiosos, instructius i morals, literaris, polítics, satírics, filosòfics, etc. Tant van proliferar, que comerços i empreses amb cert renom publicaven els seus propis almanacs per regalar als clients com a reclam publicitari.
A partir de la segona meitat del segle xix, l’edició de calendaris a Catalunya representava tot un negoci que donava feina a editors, impressors, gravadors i dibuixants. Se’n feien grans tiratges que, en algun cas, van arribar a superar el milió d’exemplars.
A l’exposició PER NO PERDRE EL TEMPS podrem observar com eren i com van evolucionar els calendaris tradicionals, la varietat de capçaleres i de formats que existien, quina era l’estructura i els continguts més habituals o les imatges arquetípiques. Ho farem a través d’una petita però singular col·lecció de calendaris vuitcentistes representativa de la gran producció que va existir a Catalunya i també a l’Estat espanyol.
Aquesta mostra està ubicada al local de l’associació de veïns de la Plaça Nova fins el proper 14 de febrer i, com sabem que no arribarem a temps per veure-la en aquelles dates, us l’hem volgut portar a casa, de manera que si voleu veure els 7 plafons que la composen, els teniu tots FENT CLIC AQUÍ
Esperem que us agradi!