2 min.
image_pdfimage_print

Portada del llibre sobre la història i tradició del Ball del Sant Crist de Salomó.

 

L’Associació Ball del Sant Crist de Salomó ja ho té pràcticament tot preparat per encetar una nova temporada de representacions el proper 5 de maig. Unes posades en escena declarades Element Festiu Patrimonial d’Interès Nacional que enguany arriben precedides per un altre esdeveniment cultural i, alhora, literari. Es tracta de la presentació del llibre ‘El Ball del Sant Crist de Salomó. Història, tradició, mite i identitat (1843-2022)’, que es durà a terme aquest dissabte 20 d’abril a les 20h a l’església de la localitat.

El seu autor, l’historiador salomonenc Antoni Virgili, que a més a més és el president de l’entitat, explica que “l’obra s’ha concebut com un acte d’homenatge a tota la gent de la vila que ha estat capaç de mantenir una tradició centenària al voltant de la imatge del Sant Crist”. De fet, en aquesta publicació es revisen i s’actualitzen els coneixements relatius a la història, l’art i la literatura que impregnen el mite del Sant Crist, i molt especialment, les representacions del Ball del Sant Crist com a espectacle, com a dinamitzador d’una important activitat cultural i associativa, com a signe de cohesió i identitat, i com a contribució a la defensa de la llengua i la cultura catalanes.

A més, ‘El Ball del Sant Crist de Salomó. Història, tradició, mite i identitat (1843-2022)’ presenta una crònica completa i detallada de l’evolució dels darrers cinquanta anys, des del 1972, quan el Taller d’Escenografia de l’Institut del Teatre de Barcelona va dissenyar una arquitectura renovada de l’estructura de l’espectacle, les línies mestres del qual es mantenen en l’actualitat. En aquest sentit, Virgili assegura que “el llibre pretén descriure i posar en relació tots els components que genera la tradició del Sant Crist per oferir una síntesi global”.

El llibre, publicat per La Banya Edicions dintre la col·lecció Gerardo Smaldone, en bona part ha estat finançat gràcies a una subvenció de la Diputació de Tarragona. A l’acte d’aquest dissabte al vespre intervindran l’autor, l’editor Òscar Ramírez i Nil Rider, que és historiador i tècnic de l’Arxiu Capitular de la Catedral de Barcelona.

Perfil biogràfic de l’autor

Antoni Virgili Colet, de Salomó (1956), és doctor en Història Medieval (Universitat Autònoma de Barcelona, 1993). Ha exercit de professor de Ciències Socials d’ensenyament secundari als instituts Baix Camp (Reus) i a l’IES Torredembarra, i d’Història Medieval a la UAB (1994-2023).

S’ha especialitzat en la recerca dels processos de conquesta i colonització de la societat cristiana i feudal a la Catalunya Nova (Camp de Tarragona i vall de l’Ebre). El resultat ha estat la publicació de diversos llibres i articles en revistes especialitzades. Actualment co-dirigeix un projecte d’edició de textos del segle XII de la catedral de Barcelona.

Ha publicat també dues monografies sobre Salomó. Membre actiu de l’Associació Ball del Sant Crist, ha intervingut en la redacció de les publicacions relatives al Ball editades fins ara, i ha participat en congressos i actes culturals que tenen com a eix el Ball del Sant Crist en el marc de la cultura popular catalana.

Text: Gabinet de premsa del Ball del Sant Crist de Salomó