
Imatge de l’Alberg Xanascat d’Altafulla.
La noticia de la propera arribada a l’Alberg Xanascat d’Altafulla d’un grup de nens de dos països de l’Àfrica, procedents d’altres punts de l’Estat on van arribar en pastera, ha aixecat certa polèmica per part d’uns quants veïns i veïnes del municipi. Reclamen que aquest equipament, propietat de la Generalitat de Catalunya, no sigui punt d’acollida d’aquest tipus de menors, coneguts popularment i despectivament com a “menas”, basant-se en l’experiència de l’any 2018, quan van arribar l’Alberg un altre grup de joves que van provocar algun que altre capítol conflictiu que va poder alterar la convivència dels veïns que ara protesten i estan impulsant una campanya de recollida de signatures.
La queixa d’aquestes persones contrasta amb les opinions oposades d’altres altafullencs i altafullenques que, preguntats a peu de carrer per la revista Altafulles, es mostren convençuts de la importància de ser solidaris i acollir a aquests nens tot demanant la màxima coordinació entre les administracions actuants i implicades per garantir l’èxit de la seva estada a l’Alberg. Aquesta revista està acabant de realitzar una enquesta telefònica i a peu de carrer sobre aquest tema entre els habitants d’Altafulla i en breu publicarem els resultats.
A la següent entrevista que us compartim, amb la primera tinent d’alcalde i regidora de Benestar Social de l’Ajuntament d’Altafulla, Eva Martínez, parlem sobre el paper que tindrà el consistori en aquesta arribada i estada dels menors, conversem sobre els episodis passats i abordem altres temes rellevants com la realitat d’aquestes persones que arribaran.
Entrevista realizada por Òscar Ramírez Dolcet
Eva, en pocs dies hi haurà canvis a l’Alberg Xanascat d’Altafulla que passarà a acollir nens i nenes estrangers no acompanyats. En què consisteixen aquests canvis i què comporten exactament en el dia a dia d’aquest equipament?
L’equipament de l’Alberg d’Altafulla pertany a la Generalitat de Catalunya. En aquest espai es realitzen programes que acullen jovent i famílies. Ara, per una raó d’emergència social, el Departament de Drets Socials de la Generalitat, davant d’una situació d’emergència social, ha decidit acollir en aquest equipament del nostre municipi, nens menors no acompanyats. De la mateixa manera, aquest desplegament tindrà lloc a diferents ciutats i municipis on el Departament compta amb espais de gestió directa. També responent a la pregunta, només parlem de nens, en cap cas de nenes. I per quin motiu nens si, i nenes no. Doncs, per desgràcia les nenes no tenen aquesta oportunitat, o millor dit, en cas que la tinguin, no arriben aquí perquè abans cauen en mans de xarxes de traficants de dones.
Aquest dimarts ens hem reunit amb els coordinadors d’aquest servei, tant amb l’empresa delegada, Intress, que portarà la coordinació del servei, com amb les coordinadores de la Secretaria d’Infància Adolescència i Joventut de la Generalitat de Catalunya, i ens han explicat detalladament en què consisteix aquest pla de primera acollida de joves immigrants. En breu, i possiblement a finals d’aquest mes de novembre, es preveu l’arribada d’aquests joves que formaran part d’aquest programa de primera acollida. Tots ells recent arribats a diferents ports del país, i seran destinats a diferents localitats per garantir la seva inclusió i regular la seva situació documental. Aquests són els canvis previstos en quan a la gestió de l’equipament.
Parlem d’un programa tutelat per la Generalitat de Catalunya que es prolongarà uns quants mesos. Quina previsió hi ha?
Pel moment el Departament no ha fixat una durada concreta, i aquesta podria ser de dos a sis mesos, però no tenim una estimació exacte en aquests moments.
Per fer-ho entendre bé a la societat, d’on provenen aquests nens i nenes i com es poden adaptar als nous espais on se’ls trasllada? Quina convivència faran al municipi?
Aquests joves concretament provenen de l’Àfrica, concretament dels països de Gàmbia i Senegal. La darrera acollida va ser al 2018, en aquest mateix espai, amb joves d’origen marroquí. Tots ells seran tutelats per part d’un equip coordinador delegat per la Generalitat amb l’empresa Intress, i realitzaran amb ells les tasques d’adaptació corresponents. En primer lloc se’ls donarà formació en cultura del nostre territori, coneixement de la llengua per poder integrar-se progressivament a la nostra societat. També a nivell sanitari se’ls facilitarà tota l’assistència mèdica necessària per atendre les seves necessitats com a qualsevol ciutadà del nostre país.
En quan a la convivència, aquest és el tema que avui hem desplegat en primera instància damunt de la taula. La nostra missió és garantir l’excel·lent convivència amb les persones del nostres municipi. En un passat, els veïns van patir molt a causa dels aldarulls ocasionats pels joves acollits i tenen por de que es repeteixen situacions similars. Per aquesta raó, és aquí on hem de prevenir i desplegar tots els nostres recursos per garantir el benestar dels veïns i alhora integrar els joves en el dia a dia del nostre poble. Ho coordinarem amb vigilància, però també posant a l’abast els recursos amb els que compta el municipi, com per exemple amb programes formatius de l’Escola d’Adults i algunes pràctiques d’oficis en jardineria o similars.

Eva Martínez és la regidora de Salut Pública i sanitat, Benestar Social i ciutadania, Gent Gran, Educació i Benestar animal.
Un grup de veïns d’Altafulla han iniciat una campanya en contra de l’arribada d’aquests nens i nenes, precisament pel malestar que diuen que els van generar en l’ocasió anterior. Què en pensa sobre aquesta campanya que inclou també una recollida de signatures?
Des de l’Àrea de Benestar Social, hem acordat convocar un Consell Sectorial obert amb la ciutadania, per explicar en què consisteix aquest programa d’acollida i treballar tots aquests aspectes que preocupen a la població. El que volem és que el fet de ser solidaris amb les causes no impliqui inseguretat. I per això cal voluntat i treball en equip. En primer lloc, cal conèixer tota la informació d’aquests joves, d’on provenen, quin seria el seu futur i quines oportunitats els brindem amb aquesta acollida. Sentir aquest projecte com a part de la nostra societat, perquè ens afecta a tots que les persones perdin les vides al mar, cercant millors oportunitats. I ho farem coneixent les necessitats de totes les parts, garantint una convivència segura i sentint-nos part del projecte.
Quins errors es van cometre, o quines mancances van haver-hi, la vegada anterior que ara caldrà i resoldre i com?
Jo diria que la coordinació entre totes les parts no va ser prou eficient, perquè el projecte no estava prou madur. Ara que ja tenim un passat, i una experiència, sabem com evitar repetir aquells conflictes, buscant la mediació i la conciliació.
El què es denuncia especialment és el fet que l’Alberg on aniran estigui ubicat al centre del municipi, tot just a la Vila Closa. Hi hauria alternatives d’altres ubicacions o l’ajuntament no hi por fer res?
No hi ha alternatives possibles. Els equipaments que té el municipi no estan preparats per acollir aquest programa.
Què es pot demanar als veïns i veïnes d’Altafullla per aconseguir un bon veïnatge i convivència amb aquests nens i nens que arribaran?
Solidaritat, tolerància i comunicació. Crearem un fil directe per atendre totes les preocupacions i donar solució.
I què se’ls pot oferir ara mateix als qui es queixen per “calmar” els ànims?
Diàleg. Reitero que, de cara a la setmana vinent, convocarem el Consell de Benestar Social obert a tothom per treballar una per una totes les qüestions que preocupin els veïns. Amb voluntat ho aconseguirem, tots junts.