2 min.
image_pdfimage_print

Foto de grup, de tots i totes les participants en aquesta iniciativa del MNAT.

Prop de 200 alumnes de 5è de primària i 1r d’ESO dels centres educatius de Constantí han participat en la Fira de Projectes, la culminació de l’edició 2023/2024 del projecte educatiu “Centcelles, el nostre objectiu”. Aquesta iniciativa, coordinada pel Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT), ha permès als estudiants presentar els projectes multidisciplinaris desenvolupats durant el curs al Conjunt Monumental de Centcelles.

El tema central d’aquesta edició ha estat la gestió de l’aigua en època romana. L’alumnat ha tingut l’oportunitat d’aprofundir en el coneixement del patrimoni històric, visitant l’aqüeducte del Pont de les Caixes i participant en una visita temàtica sobre l’aigua a Tàrraco, a l’exposició TARRACO/MNAT del Tinglado 4 a Tarragona. Els projectes presentats pels estudiants han inclòs maquetes, edició de diaris i investigació col·laborativa, entre altres propostes creatives.

Aposta per la innovació educativa

Aquest curs ha destacat per la incorporació d’un element innovador: l’enregistrament i publicació d’un podcast radiofònic de cinc capítols titulat “Centcelles, objectiu aigua”, realitzat en col·laboració amb Constantí Ràdio. El podcast, estrenat el passat 8 de maig, ha permès als estudiants narrar la seva experiència i els seus descobriments sobre la gestió de l’aigua en època romana. El proper 6 de juny es publicarà el darrer capítol, enregistrat conjuntament amb alumnes de tots els centres participants.

Des del 2012, el projecte “Centcelles, el nostre objectiu” s’organitza amb l’objectiu d’apropar el patrimoni als ciutadans de Constantí, treballant conjuntament amb els centres educatius locals. Aquest projecte inclou la participació de totes les escoles i instituts de Constantí: les escoles Centcelles i Mossèn Ramon Bergadà, l’Institut de Constantí, la Institució Tarragona/Turó i l’Escola de Música Rafel Gibert Recasens.

Un dels moments de la presentació de la Fira de Projectes.

 

Impuls a la recerca didàctica i col·laborativa

El projecte es basa en la importància de fer partícip la població en les polítiques de conservació i dinamització del patrimoni arqueològic, amb una clara aposta per la innovació i la recerca didàctica. Cada curs, el projecte es desenvolupa a través d’un grup de treball col·laboratiu que inclou el MNAT, representants dels centres escolars de Constantí, l’Ajuntament de Constantí i el Centre de Recursos Pedagògics del Tarragonès.

A més, aquesta iniciativa compta amb el patrocini de Repsol i, en les darreres edicions, forma part del projecte Apropa’t, impulsat per la Xarxa de Museus de les comarques de Tarragona i Terres de l’Ebre. Amb aquestes accions, “Centcelles, el nostre objectiu” es consolida com un referent en l’educació patrimonial, promovent la implicació activa dels joves en la conservació i valoració del patrimoni històric i cultural del seu entorn.