2 min.
image_pdfimage_print

L’Estat espanyol acaba de presentar davant la UNESCO l’expedient de la candidatura The tradition of creating flower carpets and decoratives compositions with natural elements (La tradició d’elaborar catifes florals i altres composicions decoratives amb elements naturals), per tal de que sigui inscrita a la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat a finals de l’any vinent.

En aquesta candidatura de caràcter internacional, participen Bèlgica Itàlia, Malta i Mèxic juntament amb Espanya que ha liderat tot el procés.

A través de la Federació Catalana de Catifaires i de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural de Departament de Cultura, Catalunya ha tingut un paper destacat tant en la coordinació amb les entitats i les associacions catifaires de la resta de països com en l’elaboració dels materials i dels continguts que han configurat la candidatura.

La tradició de les catifes de flors té més de 600 anys. Va néixer per guarnir els carrers per la festa de Corpus i també per perfumar l’ambient en ser trepitjades durant la processó. És en aquesta festa que es fan més visibles malgrat que són presents en altres manifestacions festives.

Són obres i creacions singulars d’art efímer elaborades amb flors, pètals, herbes i també, amb altres materials com serradures de colors o marro de cafè. S’hi representen motius lligats a Corpus, temes locals o formes geomètriques. Al llarg del temps s’han anat adaptant tant pel que fa als materials, els dissenys, les temàtiques i la tecnologia i han esdevingut una manifestació popular més enllà del seu significat religiós.

La seva creació fomenta la participació. Hi ha moltes entitats que organitzen activitats durant tot l’any a Catalunya i també a escala internacional.

La candidatura per formar part de la llista de patrimoni cultural immaterial de la UNESCO és un pas molt important per al reconeixement internacional d’aquesta manifestació festiva.

Per altra banda, aquest mes de març també s’ha presentat l’expedient de la Jota, una candidatura estatal en la qual participen diverses comunitats autònomes de l’Estat espanyol.