2 min.
image_pdfimage_print

Raffaele Esposito, l’home situat a la dreta de la imatge, és reconegut com l’inventor de la famosa pizza Margherita. Aquest innovador cuiner napolità va transformar un plat considerat “pobre” en un fenomen gastronòmic mundial.

Abans de la seva contribució, la pizza era un menjar popular entre els barris pobres de la ciutat de Nàpols. Les pizzes més comunes eren les marinara, que es preparaven senzillament amb salsa de tomàquet, all i orenga, sense cap tipus de formatge. Aquest plat bàsic era apreciat per la seva simplicitat i el seu baix cost.

L’any 1889 va marcar un punt d’inflexió en la història de la pizza. Durant una visita del rei Umberto I i la reina Margarida de Savoia a Nàpols, Esposito va voler sorprendre la reina amb una creació especial. Inspirat pels colors de la bandera italiana, va preparar una pizza amb salsa de tomàquet roja, mozzarella blanca i alfàbrega verda. Així va néixer la pizza Margherita, un plat que no només celebrava els sabors de la cuina italiana, sinó que també honrava la monarquia italiana.

La pizza Margherita va captivar immediatament la reina Margarida, qui va expressar el seu entusiasme per aquest nou plat. Aquest esdeveniment va ajudar a elevar la pizza de les tavernes locals als salons reials, guanyant una popularitat sense precedents. Gràcies a la creativitat de Raffaele Esposito, la pizza va transcendir les seves humils arrels i es va convertir en una icona de la gastronomia italiana coneguda i apreciada arreu del món.

Avui dia, la pizza Margherita és un símbol no només de la ciutat de Nàpols sinó de tota la cuina italiana, demostrant el poder d’innovació i tradició combinats. La contribució d’Esposito ha deixat una empremta perdurable en la història culinària, transformant una simple massa amb ingredients bàsics en una delícia internacional que continua delectant paladars a tot el món.