Reduir, reutilitzar, reciclar i sobretot… generar menys residus
La Setmana Europea de la Prevenció de Residus ja ha començat a caminar i el municipi d’Altafulla s’hi ha sumat. L’objectiu de partida d’aquesta iniciativa europea és aconseguir que les persones posin en pràctica les tres R: reduir, reutilitzar i reciclar tots els productes que consumeixen. Enguany, de manera especial, s’ha escollit la temàtica dels residus “invisibles” que és un concepte que pretén fer visible a la societat el nombre de residus que es generen durant la fabricació dels productes.

El reciclatge de segons quins aparells electrònics és bàsic però encara ho és més no generar tants canvis de certs aparells a la nostra vida.
Josep Maria Tost, Director de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) ha explicat a la revista Altafulles tots els detalls de la campanya i, matisant sobre la problemàtica de la generació de residus en la producció d’un producte, ha afegit que “molts d’aquests residus acaben a dipòsits de residus o cremats, generant un impacte molt gran d’emissions de CO2. Per això cal fomentar una producció i consums més sostenibles, allargar la vida útil dels productes per aconseguir que siguin més fàcils de reparar i reciclar al final de la seva vida”.
Com exemple per entendre el problema, fabricar un telèfon intel·ligent i lleuger, de menys de 200 grams de pes, comporta generar 86 quilos de residus. Per fabricar uns texans de 450 grams es generen 25 quilos de residus.
Per fer que el mal sigui menor, tenint en compte que globalment som una societat molt consumista i materialista, el mínim que cal fer és utilitzar les deixalleries quan toqui desprendre’s de residus especials. Per això l’ajuntament d’Altafulla centra aquesta campanya inclosa en la Setmana Europea de la Prevenció de Residus en el foment de l’ús de la deixalleria comarcal ubicada a Torredembarra. Sota el lema “Altafulla: redueix, reutilitza i recicla” es podrà veure a les xarxes socials el vídeo elaborat per aquesta ocasió. El suport visual de la campanya és també el cartell que acompanya aquesta notícia.

Imatge del cartell de la campanya de l’ajuntament d’Altafulla.
El més important és conscienciar a les persones i especialment fer-los entendre que el gest de reciclar l’han de fer tot l’any i no només uns dies perquè està de moda o se’n parla. Per tant, quin missatge cal adreçar en aquest cas concret a la població d’Altafulla per aconseguir millors resultats? I quines polítiques caldria aplicar per part del consistori per ajudar a aquesta millora?
Les preguntes les hem formulat també al Director de l’Agència de Residus de Catalunya. Josep Maria Tost ens deixa clar que “individualment podem fer moltes petites accions: mitjançant la reutilització, la reparació, la compra de segona mà o a través de mercats d’intercanvi o lloguer d’eines. A nivell municipal és essencial promoure espais d’intercanviar, generar bancs de recursos, convertir deixalleries en espais d’intercanvi o fomentar la reutilització de recursos”.
Com sempre, els petits gestos són aquells que provoquen els grans canvis. A tot allò que ens apuntava el màxim responsable de Residus de la Generalitat de Catalunya, cal sumar-hi accions tan senzilles, útils i necessàries com fomentar l’ús de bosses reutilitzables per anar al mercat o comprar fruites amb bosses de malla.
La complicitat de tothom i la conscienciació real del problema seran les eines per aconseguir que tots els residus se separin i que aquells que no van a cap contenidor siguin portats a una deixalleria. Lògicament, l’origen de la solució passa, especialment, per no generar tants productes que requereixin tants residus finals. Aquesta, però, és la part més utòpica.
Si voleu més informació sobre la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, feu CLIC AQUÍ
Per acabar, un vídeo explicatiu d’un dels elements que hem comentat en aquesta notícia.