4 min.
image_pdfimage_print

Sempre es diu que paguen justos per pecadors i amb tot l’enrenou i caos que està generant el Covid-19, aquesta afirmació acabarà sent certa. Com a mínim és el que pensen els responsables dels bars, restaurants i comerços d’Altafulla que a partir de demà divendres hauran de tancar durant 15 dies com ha dictaminat la Generalitat de Catalunya.

Molts locals han tancat, altres estan sota mínims. Els tancaments afecten i molt als recursos econòmics dels empresaris i autònoms.

Bars, restaurants o els establiments que realitzen activitat amb contacte amb la gent, com els centres d’estètica, han de tancar portes els 15 dies establerts. Altres tenen més sort, com les perruqueries que poden seguir obertes, els gimnasos que podran tenir un 50% del seu aforament i els comerços en general que hauran de limitar-lo al 30% de la seva capacitat.

La decisió de la Generalitat no satisfà a ningú perquè arriba en un moment on la majoria dels negocis començaven a recuperar-se del tancament dels dos mesos previs a l’estiu. Aquella aturada havia minvat del tot o en part els recursos econòmics dels comerços que ara deixaran d’ingressar de nou durant, com a mínim, quinze dies.

De fet, els comerços que hem contactat des d’aquest mitjà dubten que el tancament duri només quinze dies i es temen el pitjor, que la Generalitat el prolongui de nou i es vagi ampliant fins arribar a les dates nadalenques. Entre els afectats hi ha resignació però sobretot molta indignació. El David Amorós, del restaurant Lola Bistro, és contundent assegurant que “el tancament és una putada per al sector i és també un pas enrere tot just ara que començàvem a recuperar-nos. A més, tothom sap que això no seran quinze dies perquè durarà molt més”.

El Joan Lucas, de Viavins, argumenta que el tancament “és una ficció perquè aquests 15 dies no seran reals i es prolongaran sempre argumentant que hi ha hagut el famós rebrot que, en tot cas, no ha tingut lloc aquí”. No molt lluny del seu local, el Nicolás Leo Beraza, del Pont de Leo, es mostra “molt sobtat per aquesta mesura tan dràstica que, suposo, la pren la Generalitat per garantir que es podrà fer garantir una campanya de Nadal tranquil·la si abans fa tancar. En el nostre cas, nosaltres treballem molt a l’estiu i ara considerem que és temporada baixa però per als qui fan menús cada dia i obren tot l’any, la situació és molt delicada”.

El Xavier Nolla, de la Violeta, es compadeix de la situació quan ens diu que “si la Generalitat ho ordena haurem de tancar però òbviament això no agrada a ningú”. La seva resignació contrasta amb el malestar del David Amorós quan recorda que “els busos i els trens van plens a vesar, com també o estan les grans superfícies, però l’administració només sap colpejar al nostre sector”.

Molts bars i restaurants lamenten que es faci tancar a tot el sector en general i especialment que no s’hagin fet controls de manera individual a cada local per saber si complia o no amb la normativa. El Joan de Viavins té clar que “els mossos, la policia o el cos a qui correspongués, haurien d’haver passat a fer controls i aixecar expedients i sancionar a qui no fes les coses bé, i no esperar a que això empitjorés i condemnar-nos a tots”.

El Nicolás del Pont del Leo pensa que és el moment de “demanar per als afectats del sector ajudes concretes per afrontar la situació. Parlo de moratòries, de descomptes, d’ajudar als autònoms perquè puguin subsistir”.

Els centres d’estètica no podran obrir portes en 15 dies.

 

La situació dels bars o restaurants és idèntica a la que viuran aquests quinze dies comerços que treballen en contacte directe amb les persones. Els centres d’estètica també han de tancar demà. La Neus Asensio, d’Estètica Neus, té clar que “l’ordre de tancament és un error i un greuge per a tots aquells comerços que hem fet les coses bé i hem complert amb les normes i protocols per aconseguir que cap dels nostres clients s’hagi contagiat. Tocava fer inspeccions particulars i no esperar a tenir el rebrot que ara hi ha a alguns llocs i que ens condemna a tots”.

Des del centre d’estètica Meraki, la seva responsable Elba Ruz és encara més clara quan comenta que “tancar ara dues setmanes és una tonteria si partim de la base que quan es va tancar dos mesos no es va aconseguir res. Haguessin hagut de tancar mes temps i tot de cop, tancar fins el mes d’agost i no obrir portes a l’estiu i tancar-les ara de nou”.

Alguns dels comerços preguntats coincideixen en una conclusió: la gent no ha aprés res durant aquest temps i la societat no s’ha conscienciat realment del problema que tenim a sobre. Pensa el mateix el Sergi Mata, un jove altafullenc que estudia a la Universitat Autònoma de Barcelona i ha vist com les classes presencials ja no ho són i haurà de tornar a estudiar de manera virtual per videoconferència. Ell entén que “si això ho fan per garantir la seguretat de tots doncs caldrà acceptar-ho com ve però per a nosaltres és un problema. La part pràctica que en una carrera com la meva, arqueologia, és cabdal, no te la poden portar a casa”.

La mesura aprovada per la Generalitat contempla també, a part dels tancament ja esmentats, la reducció de l’aforament dels teatres i cinemes, la suspensió de les activitats esportives no professionals, escolars o privades; el tancament dels parcs d’atraccions, sales de bingo o casinos; la reducció dels horaris dels parcs infantils que hauran de tancar a les 20h i la limitació d’espai als transport públic que funcionarà al 100% però amb menys passatgers al seu interior.