5 min.
image_pdfimage_print

Entrevista realitzada per Òscar Ramírez Dolcet

Altafulla tindrà molt aviat un espai que li faltava per potenciar-se com a epicentre de l’art i la cultura del Baix Gaià. El proper 16 de setembre, a les 19.00h, obrirà portes al número 18 del carrer Sant Martí la Pink Factory. Aquest nou projecte està liderat per la Sabina Schellmann Farreras, una alemanya amb arrels altafullenques que normalment resideix a Regensburg tot i que, cada any i ja en fa més de seixanta, ve a passar una bona temporada a Altafulla.

La Sabina, a la seu de la PInk Factory que obrirà portes molt aviat al carrer Sant Martí.

Conèixer a la Sabina és quelcom que cal fer un cop en aquesta vida com a mínim. Transmet força i energia, convida a la calma i al mateix temps, també a la reflexió al voltant de les seves peces d’art que, per definir-les en poques paraules, són transgressores, atrevides, amb missatge i molta emocionalitat.

Ara la Sabina, que és neboda de la coneguda altafullenca Pepita Farreras, enceta aquesta etapa en què el seu art caminarà sol per un espai que cal omplir de persones amants de les creacions que criden l’atenció i demanen observació.

Paper maixé combinat amb tècniques mixtes, poesia collage i altres sorpreses envolten aquest nou espai de la Sabina amb qui conversem tot seguit.

Sabina, què et porta a obrir aquest espai d’art?

Fa més de 30 anys que em dedico a l’art. He venut peces arreu del món, he gaudit tenint una galeria d’art a Alemanya, amb un concepte diferent a l’habitual, i l’any passat vaig pensar que també podria provar-ho a Altafulla.

Aquest poble és un encant i té un cercle artístic molt dinàmic, igual que als municipis propers on també hi ha forces inquietuds artístiques. A partir d’aquí, l’espai que queda a la planta baixa de casa meva, que abans es deia Bina Rosa, es convertirà en una petita galeria que molt aviat, a partir del proper 16 de setembre, posarà a l’abast de tothom l’art que faig.

A més, vull que sigui un espai on hi puguin participar altres artistes, com una mena de galeria variada, creant sinergies. Penso que, avui en dia, és molt important transmetre art i cultura, de manera que celebro que aquí a Altafulla es facin cada cop més coses i si puc, hi aporto el meu gra de sorra.

Quines creacions hi podrem veure i comprar? Què posaràs a l’abast del públic?

Hi trobareu un art que potser no és tant comercial com aquell que esteu acostumats a veure, hi haurà peces molt especials i serà un espai eclèctic, amb mola varietat i sorpreses. Serà una bona mescal d’avantgarde, des de dadaisme fins a art contemporani.

Com parla i a qui parla el teu art? Quin és el fil narratiu de la teva obra i a quin perfil de públic arriba?

El meu treball artístic es divideix en tres parts. Per un costat hi ha l’escultura amb paper maixé que destaca pel seu aspecte divertit, irònic i humorista. Després hi ha l’escultura feta amb tècnica mixta que combino amb peces antigues en allò que es coneix com a Art Assemblage. I per últim, hi ha la poesia collage que consisteix en la unió de paraules retallades per acabar creant poesia i explicant anècdotes.

Algunes de les creacions de la Sabina, fetes amb paper maixé.

Quina resposta esperes dels altafullencs i altafullenques, tenint en compte que la teva proposta artística és clara però gens quotidiana?

No t’amagaré que soc bastant optimista amb aquest projecte de la galeria Pink Factory, espai d’exposició i possible venda. Observo que aquests últims anys, Altafulla ha canviat i ha avançat em l’àmbit de la cultura i l’art. Com deia abans, Altafulla té un cercle artístic de molta qualitat i amb molta participació dels artistes a qui convido a la Pink Factory.

Hi ha més vida cultural, fires i concerts, es demostra així que la gent està interessada. Tot i que el concepte de galeria que impulsaré a Altafulla no sigui tant conegut a Espanya, a altres països funciona molt bé i és amb ell amb el que voldria integrar-me dins del poble, en la seva vida cultural per poder ajudar a enriquir l’entorn artístic.

Com és el teu procés de creació? En què t’inspires per fer cada peça?

El meu procés de creació és molt divers. Per exemple: trobo uns binocles en un mercat d’antiguitats i em ve una idea sobre què fer amb ells. O trobo uns papers en un armari vell i potser acabaran amagats a l’interior d’una figura que estic o acaben servint com complement a la superfície d’un bust de paper maixé. Tal vegada vaig a una parada de mercat de les puces, trobo una joguina oblidada i em serveix per al següent projecte. Penso que és una òptima manera de fer reviure coses velles que estaven perdudes o oblidades. Per a mi, el millor que pot succeir és que l’espectador de les meves obres descobreixi, per ell mateix, un missatge o algun element que el pugui commoure.

Encara guardo les revistes de moda dels anys 60 i 70, fins i tot les Fotogramas dels anys 50 que comprava la meva mare. Soc una gran fan d’aquella època i per això les meves figures i els collages sempre poden tenir un aire de nostàlgia. De petita jugava amb paper dins de l’impremta del meu pare i anava retallant paraules que m’agradaven. Aquest entusiasme m’ha acompanyat tota la vida i ara em passo dies i dies buscant i ajuntant paraules fins que surten petites anècdotes o, com li dic jo, neix la poesia collage.

Un altre dels molts racons, tots molt interessants que amaga la Pink Factory.

Has decidit que sigui un espai col·laboratiu, que puguin intervenir-hi altres artistes, generar sinergies. Ets conscient que l’aposta és arriscada?

Les meves creacions poden ser quelcom molt personal i tractar temes crítics a nivell social, en ocasions també provocadors. Però també poden ser, senzillament, un element divertit i kitsch. Per a mi, sempre el meu art serà sempre un gest que em commou per dintre i que vol sortir.

El concepte és ben clar i només cal trobar gent que entrin a formar part d’aquesta idea per acabar creant un projecte amb possibilitats que tots podem aprofitar.

Com deia Van Gogh, què seria de la vida si no tinguéssim el valor d’intentar coses noves?

La Pink Factory, a la qual donem la benvinguda com a bons amants de l’art que som, estarà oberta els divendres i dissabtes de 18.00h a 20.30h. Els diumenges es podrà visitar de 12.00h a 14.00h. La inauguració serà el divendres 16 de setembre a les 19.00h.